Székesfehérvár

2015.06.07. 14:01

A nyílt nap már nem csak a házikedvencekről szólt

Már nem is számolják, hányadik, de egy biztos: évről-évre egyre többen jönnek és egyre nyitottabbak az emberek. A Herosz állatotthon nyílt napján jártunk.

S. Töttő Rita

„Közel a természet” – idén ezt a mottót választotta magának a Herosz Takarodó úti állatotthonának nyílt napját szervező gárda, akik évről-évre önként és lelkesen építik fel a város legnagyobb menhelyének színes nyári programsorozatát. A most vasárnapi előadások is azt mutatták: kiléptek a szűken vett kutya-macska védelem keresztmetszetéből. Banizs Károly a Sóstó, Kiss Péter pedig a Velencei-tó élővilágáról tartott előadást, így a „háztáji” állatvédelem témája kicsit kiszélesedett és a látogatók ízelítőt kaphattak abból, ami szűkebb pátriájukban állatvilág címszó alatt fellelhető.

Vacakot egy sétára hozta csak ki Ajtai Eliza, de testvére, Kitti, elhozta a Herosztól származó kedvencüket, Darky-t is a vasárnapi nyílt napra, akit fél éve hoztak ki a Takarodó úti menhelyről (Fotó: a szerző)

– Az emberek egyre nyitottabbak és empatikusabbak – árulta el az elmúlt 10 év tükrében Krepsz Gyöngyi, a Herosz Takarodó úti állatotthonának vezetője. A menhelyi nyílt nap legnagyobb nyertese most is az a több mint száz és majd ötven cica, akik miatt a látogatók – fiatalok és idősek egyaránt – kilátogattak a rendezvényre.

– Egyre többen is jönnek – tette hozzá Gyöngyi, aki a szervezett események között szaladgált, mintegy átlátva, megerősítve annak szövevényes rendszerét. A Herosz fehérvári otthona egyébként is nagy befogadó központ. S most hadd jöjjön ehhez egy kis statisztika: csak idén a befogadott állatok száma meghaladta a 340-et. Gazdát találtak 191 kutyának és 75 cicának. A kutyák 70 százalékát ivartalanították, a cicák is oltva, féregtelenítve, ivartalanítva kerültek új gazdához. A 125 ivartalanítási műtéten kívül komoly figyelmet és költségeket fordítottak a sérülten bekerült állatok ápolására, gyógyítására. Az állatok etetésére csaknem öt tonna tápot, rengeteg húst és tésztát, konzervet használtak fel. A menhely munkatársai minden hónapban két-három rendezvényt szerveztek, illetve folyamatosan működtették a Herosz gyermektagozatát négy székesfehérvári általános iskolában és egy óvodában. Munkájuk gyümölcse pedig már láthatóan érik: az új generáció innen viszi haza a kutyáját, ahogy Ajtai Eliza és testvére, Kitti is. Ők a nyílt napra visszahozták Darky-t, de csak egy látogatás erejéig.

– Ő volt a legkisebb – mondta Kitti, miért Darky volt a nyerő. Sokan mentek vasárnap hasonló szándékkal: megnézni, melyik állat passzolna leginkább az életükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!