Székesfehérvár

2014.10.09. 15:15

A fogyatékkal élők mindennapos gondjai

Székesfehérvár - A fogyatékkal élők problémáiról hallhattunk a Civil Mozgalom csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tribolt Lajos

A Civil Mozgalom támogatja a fogyatékkal élők ügyét, mert azt tapasztalják, hogy a legtöbben a sajnálkozáson túl nem jutnak - mondták el a  sajtótájékoztatón. Ott volt Fertő László listavezető és Mátay Balázs kampányfőnök. A szót azonban átadták két jelöltjüknek. Szokó Zsolt, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének (LÁRKE) vezetője, aki a 11-es körzetben indul, arról beszélt, hogy az önkormányzati beruházások előtt konzultálhatnának velük. Szeretnék azt is elérni, hogy legyen hangos busztájékoztatás a járatokon. A másik, amit remélnek, a hangos bankautomaták megjelenése.

Szólt arról is, hogy míg nyugaton a a fogyatékkal élők 30 százaléka dolgozik, addig Magyarországon ez az arány csak 6-8 százalék.

A kerekesszékes Láncos Róbert a 4-es körzet jelöltje. Arról beszélt, hogy bár van alacsonypadlójú autóbusz a városban, de nem lehet rájuk mindig számítani, meghibásodás esetén más típust küldenek, ez pedig veszélyezteti a kerekesszékesek munkábajárását. Egyes országokban olyan magas buszvárók vannak, mint vasúton, így a jármű alkalmassága esetén a sofőrnek nem kell kiszállni, az utas egyedül is képes beszállni.

Elmondta azt is, hogy szeretnék megnézni a Seuso-kincseket, de bár rámpa van, segítség nélkül nem tudnak bejutni. Beszéltek a polgármesterrel és egy szakmérnököt lehoznak, a megoldást megtalálni. Láncos Róbert szerint a fehérvári törekvések referencia jellegű eredményeket hozhatnak, s terjeszthetők a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!