Székesfehérvár

2014.06.20. 15:35

A Rákóczi-József utca kereszteződésében visszafordulni márpedig tilos!

Székesfehérvár - A rendőrség szakemberei, miután sok hozzászólás érkezett visszakanyarodós írásunkra, a helyszínen magyarázták el, mi tiltja az ominózus manővert.

Házi Péter

- A KRESZ nem tiltja a visszakanyarodást a Rákóczi és a József utca kereszteződésében, ilyen egyértelmű tiltást sehol nem találni - mondja Kaszás Gábor, aki igazának bizonyításához egy KRESZ-könyvet is elhozott az ominózus kereszteződéshez, ahol a rendőrség közlekedési szakembereivel, Bánfi Zsolt hadnaggyal és Csibrik Csaba alezredessel beszéltük meg a találkozót. Többször írtunk erről és a városban lévő hasonló kereszteződésekről, mivel sok autós számára nem egyértelmű, egy középszigetes kereszteződésben vissza szabad-e fordulni az ellenkező irányba. A Rákóczi és a József utca kereszteződésében például most is rendszeresen megfordulnak az autók.

Olvasónk, Kaszás Gábor szerint sehol nincs leírva az a tiltás, ami miatt nem lehetne visszafordulni a Rákóczi-József utca kereszteződésében. A rendőrség egyértelműsítette: a KRESZ-ben szereplő szabad szó azt jelenti, hogy csak a megjelölt irányban lehet menni, esetünkben csak és kizárólag balra  (Fotó: Házi Péter)

Nos, mint Bánfi Zsolt a KRESZ 9. paragrafusának 4. bekezdését idézi: ...a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irány(ok)ban szabad utat jelez: a jelzett irányokban tovább szabad haladni...

- Ebben a mondatban mi tiltja a visszafordulást? - teszi fel a kérdést olvasónk. A rendőrségi szakemberek szerint az, hogy a szabad szó itt azt jelenti, hogy csak arra szabad. Tehát, ha a balra kanyarodó sáv jelzőlámpájában egy balra nyíl szerepel, akkor abból a sávból csak balra lehet kanyarodni, sem egyenesen nem lehet menni, sem visszafordulni nem szabad. Bánfi Zsolt azt is hozzáteszi, Budapesten vannak olyan lámpák, amelyekben a balra kanyarodó nyílból egy visszakunkorodó is kiágazik, ez teremti meg a visszakanyarodás lehetőségét. Fehérváron azonban nem véletlenül nincs ilyen lámpa: a szóban forgó kereszteződés túl szűk ahhoz, hogy egy nagyobb jármű (de akár egy közepes) úgy tudjon megfordulni, hogy ne menjen át a kétsávos út külső sávjába. E kereszteződés problémáját a tervben lévő körforgalom oldhatja meg, a rendőrség azonban ezúttal is egyértelműsíti: itt nem szabad visszafordulni!

"Bekanyarodok a skála parkolóba, ott szabályosan megfordulok, majd ki a Technika Háza felé, plusz 500 méter! Ennyi f..kalapot Fehérváron! Meghalnátok a pesti közlekedésben! " - írja honlapunkon az egyik hozzászóló. Egy másik szerint: Érthetetlen, hogy az évtizedek óta lehetséges balra kanyarodási helyeket miért számolták fel? József u.-Budai u. például. Nyilván a folyamatos változások, meg a fejlődés valahol kikényszeríti a változásokat. Azonban sokak szerint is teljesen felesleges és mondjuk ki, idióta változások történtek.


Kapcsolódó cikk:

Kilométereket kell kerülniük Budapest vagy a kórház felé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!