Székesfehérvár

2014.04.28. 17:30

Több száz ember munkába jutása a tét: lezárták az utat

Székesfehérvár - Az Árpád iskola udvarán biztosít átjárási lehetőséget a város, miután az eddig használt utat lezárta annak tulajdonosa.

Házi Péter

E tábla helyére útbaigazító tábla kerül, ugyanis itt lehet mostantól ideiglenesen átjárni

Fél éve számoltunk be arról, az Árpád Szakképző Iskola és a valamikori Tulipán Zrt. közötti utat, amelyet sokan használtak az Alcoába, Sapába és egyéb üzemekbe való munkába járáshoz, lezáratta annak tulajdonosa. Az önkormányzat szerint a tulajdonos túl nagy pénzt kérne a területért, ezért most az iskola udvarán át lehet eljutni a munkába.

Az önkormányzattal folytatott hosszas tárgyalások eredménytelenül zárultak, így az ingatlan tulajdonosa a tulajdonában álló gyalogjárda területét birtokba vette és a járdát az ingatlan tulajdonának védelme miatt lezárta! ezt olvashatják néhány napja azok, akik eddig ezen az úton mentek dolgozni a Sapa-ba vagy éppen az Alcoa-ba.

Ábrahám Norbert, a szakközépiskola igazgatója a lezárt járda előtt. Őt is megkeresték többen, segítséget kérve az átjutásban (Fotó: Házi Péter)

Olvasónk levele szerint fél órával többet kell a lezárás miatt gyalogolniuk az elsősorban a környékbeli falvakból ide dolgozni járóknak, ami több száz ember életét nehezíti meg.Az önkormányzat szerint a terület tulajdonosa elfogadhatatlanul magas árat kért a kis területért, ezért a város további lépéseket tett, hogy segítse a dolgozók közlekedését. A fehérvári tankerülettel egyeztetve, az ő segítségükkel mostantól megnyitották az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium udvarát, ahol a többműszakos munkarendhez igazítva, reggel fél öttől egészen 23 óráig közlekedhetnek a gyalogosok, hétvégén is.

Az önkormányzat további egyeztetést próbál tenni, illetve megvizsgálja, egy új járda kialakításával miként születhet hosszútávú megoldás a több üzem dolgozóit érintő problémára. A járdát egyébként az iskola kerítését néhány méterrel arrébb helyezve lehetne megvalósítani.

a cikkben érintett gyalogjárda tulajdonosának megbízott ingatlankezelője az alábbi közleménnyel kereste meg szerkesztőségünket:

A gyalogjárda lezárására nem önkényesen került sor, hanem arra tekintettel, hogy a Tulajdonos és a Székesfehérvári Önkormányzat közötti, 2011. júniusában kezdődött hosszas tárgyalások – a Tulajdonosnak fel nem róható okból - sajnos nem vezettek eredményre.

A 2014. április 29-ei cikk arra hivatkozik, hogy az Önkormányzat szerint a tárgyalások azért nem vezettek eredményre, mivel a Tulajdonos „túl nagy pénzt kért a területért”. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Tulajdonos a tárgyalások során a gyalogjárda területének eladását, illetve jelképes összegű bérleti díj ellenében  - az ajánlott havi bérleti díj alig több, mint a havi minimálbér fele - a hosszú távú bérlet lehetőségét is felajánlotta, azonban az Önkormányzat számára semelyik megoldás nem volt elfogadható.

Fentiek alapján nem felel meg a valóságnak a cikkben foglalt azon Önkormányzati állítás, hogy a Tulajdonos irreálisan sokat kért volna a terület használatáért.

A hosszas tárgyalások során a gyalogjárda Tulajdonosa mindvégig a mindkét fél számára kedvező, békés megoldás megtalálására törekedett, annak érdekében, hogy a gyalogjárda használatának jogszerűsége mielőbb biztosított és mindenki számára elfogadható és megnyugtató legyen és emellett mindvégig figyelembe vette a gyalogjárda fennmaradásához és közforgalom elöl el nem zárt állapotához fűződő kiemelkedően fontos érdekeket és körülményeket.

Mivel a hosszas tárgyalások nem vezettek eredményre, a hosszú évek óta fennálló jogszerűtlen helyzet azonban nem volt fenntartható, a Tulajdonos kényszerű módon döntött a gyalogjárda nyilvános forgalom elől történő lezárása mellett.

Természetes módon azonban a gyalogjárda tulajdonosának nem célja az érintett munkások életének, munkába jutásának megnehezítése.

A Tulajdonos természetesen a jövőben is nyitott a gyalogjárda használatának nyilvánosság részére történő jogszerű biztosítására – akár a Verseci úton működő gazdasági társaság megkeresését teljesítendő, akár egyéb gyalogos forgalom részére - a szükséges jogi körülmények tisztázása és a vonatkozó jogszabályok betartása mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!