Székesfehérvár

2014.03.28. 19:39

Az ügyészség nem indított nyomozást a székesfehérvári fűtőerőmű ügyében

Székesfehérvár - Bűncselekmény hiányában elutasította a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. felszámolásával kapcsolatos feljelentést a Fejér Megyei Főügyészség. Erről a székesfehérvári önkormányzat a főügyészség szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva tájékoztatta pénteken az MTI-t. Márton Roland, az MSZP önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta, tudnia kellene a döntésről, hiszen ő az egyik feljelentő, de nem kapott ilyen tájékoztatást.

Az önkormányzat kommunikációs központja pénteken az MTI-vel azt közölte: a főügyészség az előírásoknak megfelelően 72 órán belül meghozta döntését a beadvány ügyében. Az MSZP önkormányzati és országgyűlési képviselője, akik ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, valószínűleg már hetekkel ezelőtt meg is kapták az értesítést - tette hozzá.

A közleményben azt írták: a Fehérvár Médiacentrum csütörtök esti adásában közölt összeállításból kiderült, hogy a Fejér Megyei Főügyészség nyomozás nélkül elutasította a beadványt.

"A Fejér Megyei Főügyészség az egy országgyűlési és egy önkormányzati képviselő által, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította. A feljelentésben közölt adatok alapján vagyoni hátrány nem volt megállapítható, így a bűncselekmény törvényi tényállási eleme nem valósult meg. A feljelentésben közölt adatok alapján egyébként más bűncselekmény gyanújára sem lehetett következtetést levonni" - idézték a főügyészség szóvivőjét.

Az MTI érdeklődésére Márton Roland, az MSZP székesfehérvári önkormányzati képviselője, "a kormányváltó erők" országgyűlési képviselőjelöltje azt közölte: "folyamatban van a vizsgálat, jelenleg a legfőbb ügyészségnél van az elbírálása". Visszautasította az önkormányzat állítását, és azt mondta: "nem kaptunk róla tájékoztatást, tudnom kellene róla, mert én vagyok a feljelentő". Hangsúlyozta: feljelentésük alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága elrendelte a nyomozást, hiszen a felszámolás előtti gazdálkodás "ellentétes volt az ésszerű gazdálkodással". Hozzátette: egyesíteni fogják a két ügyet, hiszen ugyanazon tényalapból származik.

Márton Roland, valamint Horváth András szocialista országgyűlési képviselő hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt tett feljelentést február 18-án a Fejér Megyei Főügyészségen a székesfehérvári fűtőerőmű fizetésképtelenségével és felszámolásával kapcsolatban.
Szerintük Székesfehérvár fideszes városvezetése "szándékosan csődbe vitte a város többségi tulajdonában lévő fűtőerőművet". Az önkormányzat a felszámolási eljárás során megvásárolta bruttó 3,5 milliárd forintért azokat a vagyonelemeket, amelyek többségében eddig is a város tulajdonában voltak. A fűtőerőmű csődje miatt az önkormányzat vagyonában beállt 1,5 milliárd forint összegű csökkenést is beleszámítva mindez ötmilliárd forintjukba kerül az adófizetőknek - írták közleményükben.

Székesfehérvár önkormányzata visszautasította a szocialista képviselők állításait. Jelezték, hogy az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás biztosítása, ezért szerintük hibás döntés volt, amikor az MSZP és az SZDSZ privatizálta a fűtőerőmű többségi tulajdonát.

Úgy vélték, Márton Roland pontosan tudta, hogy a szocialistákhoz közel álló befektetők tevékenysége nyomán a fűtőerőmű sokmilliárdos adósságot halmozott fel, és ennek következtében 2012 februárjában, majd 2012 márciusában 21 ezer székesfehérvári háztartás "mindössze órákra volt attól, hogy az év leghidegebb heteiben fűtés és meleg víz nélkül maradjon".

Az akkor felszámolás alatt lévő Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásáról január 17-én írt alá szerződést az önkormányzat a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel. A város a felszámoló által megadott minimumáron, vagyis nettó 2,75 milliárd forintért vásárolta meg a céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!