Székesfehérvár

2013.11.28. 18:41

A veterán és a szakértő megidézte a háborút

Székesfehérvár – Nagyszerűen sikerült az a hadtörténelmi szakkörfoglalkozás, amelynek egy veterán katona és egy szakértő is előadója volt.

Tihanyi Tamás

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Fejér megyei szervezete hadtörténelmi szakkört szervezett a tanulók számára.

Csütörtökön az Árpád szakképző iskola volt a vendéglátó intézmény, ahol az árpádosok mellett a Munkácsy Mihály Általános Iskolából és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumból is helyet foglaltak diákok a padokban, hogy meghallgassák a 89 éves vitéz Pongrácz György második világháborús veterán és Fülöp Attila fegyverszakértő előadását. (Aki korhű haditechnikai eszközökkel érkezett a rendhagyó történelmi órára.)

Az idős katona a két világháború kitörésének okairól, a harcok menetéről beszélt a túlélő  hitelességével. Igen sok érdekességet említett, olyan eseményeket idézett fel, amelyekről nem nagyon írnak a könyvek és nem nagyon beszélnek a történészek. Titkokról lebbentette fel a fátylat, s őszintén szólt a háborús múlt sokáig elhallgatott epizódjairól is.

Vitéz Pongrácz György mellén kitüntetések, mellette Fülöp Attila és Havasi Imre

Pongrácz György komolyan vette ifjú hallgatóságát és többet mondott, mint amit általában hallani a háború okairól, a szemben álló felek erőviszonyairól. A találkozóra elhozta Egy másik Nürnberg című könyvét is, amelyben leírja, hogy nem csak Németország, hanem a szövetségesek, az Egyesült Államok, Anglia és a Szovjetunió hadserege is bőven követett el háborús bűnöket a világégés éveiben.

Fülöp Attila már sokadszorra bizonyította, hogy mindent tud a korszakról és a fegyverekről. Főként a fiúk csodálták meg az általa elhozott hatástalanított haditechnikai eszközöket, végül alig akarták hazaengedni az előadót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!