Székesfehérvár

2013.10.14. 13:12

Először lesz halünnep Székesfehérváron

Székesfehérvár - I. Fehérvári Halünnep elnevezéssel szervez programot október 19-ére, szombatra a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége.

Tihanyi Tamás

Először és hagyományteremtő szándékkal lesz halünnep a hétvégén a palotavárosi tavaknál. A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón Viza Attila, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: szerinte méltatlanul kevés a program a városnak azon a részén, ezért örül a kezdeményezésnek, amely minden bizonnyal a jövőben minden évben megismétlődik majd.

Nagy Attila horgász világbajnok, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (HOFESZ) elnöke arról beszélt, ők nem a szokásos gasztronómiai fesztiválok számát akarják  pusztán csak szaporítani, rendezvényük annál sokkal összetettebb és lényege a horgászat népszerűsítése elsősorban az ifjak körében. „Ha csak néhány fiatalt el tudunk csábítani a  vízpart mellé a számítógép elől, már megérte”, jegyezte meg Nagy Attila. A gyerekeknek ezért ingyenes horgászati lehetőséget és felszerelést biztosítanak azon a napon.

Reggel 7 órától kezdődik a HOFESZ és a „kéklámpások” (azaz a bemutatható  járművekkel érkező  rendőrök, tűzoltók, mentősök, katasztrófavédelmisek) horgászversenye, majd 11 órától gyújtanak alá a főzőverseny résztvevői a bográcsoknak.  Eddig már 41 csapat jelezte részvételi szándékát, de ha valaki csatlakozna, még mindig megteheti azt a HOFESZ elérhetőségén.  Nagy Attila erről elmondta, szándékosan nem halászléfőző versenyt hirdettek meg, mert sajnos a legtöbbek számára a halétel a halászléből és a rántott pontyból áll, ám ennél a magyar gasztronómiának sokkal színesebb a kínálata: várhatóan sok különleges halétel készül majd a halünnepen is. Ahol sok más mellett lesz kempós és kutyás bemutató, emelkedik hőlégballon, nyílik kiállítás, zenél a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar.

Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezető igazgatója azt is elárulta, jövőre tavaszra teszik majd a halünnep időpontját, az lesz a nagyobb  városi rendezvények sorában abban az évben az első. Idén felmérik az igényeket és a lehetőségeket, jövőre pedig annak tükrében bővítik a halünnep programjainak sorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!