Székesfehérvár

2013.09.18. 19:00

Vak emberként dolgozni

Szakmai tájékoztató napon ismertették a vakok és más megváltozott munkaképességűek rehabilitációs és ellátási lehetőségeit szerdán.

Kocsis Noémi

Az országban másodikként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Hatpöttyös étterem adott otthont a szerdán délelőtti programnak. Szokó Zsolt, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének elnökének bevezető előadása után Tesényiné Tamási Krisztina, a NRSZH-RSZSZ igazgatóhelyettese arról szólt,hogyan változott az utóbbi két évben a jogszabályi környezet az adható szolgáltatások és ellátások területén. Mint elmondta, igen sok bejelentés és fellebbezés érkezik hozzájuk és az ombudsmanhoz is, az elutasítások miatt, és vannak panaszok foglalkoztatói oldalról is. Több akkreditált foglalkoztató tett panaszt ugyanis, hogy megváltozott képességű munkavállalóikat olyan felülvizsgálatokra küldték, amelyek után ők elestek a magasabb összegektől, miközben a vizsgálat jellege (pl. IQ-teszt) semmiféle összefüggésben nem volt például a tényleges mozgáskorlátozottságukkal.

A szakmai napon terítékre került a vakok járadéka, képzési nehézségeik, foglalkoztatásuk, a szóba jöhető projektek köztük például a HelloWork projekt megvalósíthatósága is.

Ezek is érdekelhetik