Székesfehérvár

2009.09.29. 02:29

Nyilvánosan folyó ügy - sokan az utcán könnyítenek magukon

Székesfehérvár - Egyes, a belvárossal határos részek megdöbbentő módon szemetesek, és sokan nyilvános vécéként használják ezeket. A szükség és a nemtörődömség az úr.

Fejér Megyei Hírlap

Egyre gyakoribb látvány, hogy egyesek megállnak-egy-egy közterületi fal, vagy fa mellett és könnyítenek magukon. Hogy ez hatéveseknél még elviselhető látvány, de felnőttől tapasztalva megdöbbentő, abban megerősít egy olvasónk, aki panasszal kereste meg lapunkat.

- A Halász utca és a Fehér Palota közötti zöldterületen a japán akácok alatt nem mindennapi események zajlanak - tudjuk meg Zsoldos Józseftől, aki lakótársaihoz hasonlóan naponta többször is végigélvezhetné a jelzett területen - szó szerint - folyó eseményeket: a járókelők egy része ugyanis minden különösebb szégyenérzet nélkül itt könnyít magán, s itt szórja el a szemetet is.

- Senki sem érzi a magáénak ezt a részt, jól láthatóan az emberek földje, de méginkább a senki földje.

Szoktak itt hajléktalanok üldögélni, de jól szituált, jól öltözött járókelők is végzik itt a dolgukat - mondja egy, a legközelebbi társasházban üzletet működtető hölgy.

Ami a közterületi vizelést illeti, erről a legtöbb önkormányzat maga és eltérően rendelkezik. A törvény általánosságban olyasmiket állapít meg, hogy pl. aki a közterületen vagy nyilvános helyen a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít, tízezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. De megfogalmazható így is: Aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

- Három hónapja írtam egy levelet az áruháznak, kedvesen válaszoltak és kitakaríttatták a helyszínt, de néhány nap múlva újra kezdődött az egész - mondja Zsoldos József. Egyáltalán: kié ez a terület? A bevásárlóközpont parkolóján már kívül esik, viszont határos a társasház kerítésével. A helyi rendelet szerint viszont a kerítéstől számítva a közútig az adott ingatlant terheli a terület rendben tartása.

- Csakhogy ennek a területnek nem a ház a tulajdonosa, mi csak egy helyrajzi számmal, az épületével bírunk. Az alapító okiratunk szerint az épület körül egy méteres sáv a járda - vázolja az előzményeket Kléber Tímea, a földrajzilag leginkább érintett társasház közös képviselője. Mikor az üzletközpont bővült, a felmerült tiltakozások nyomán kompromisszumként a befektető játszóteret létesített a lakóház mellett, majd mikor vandál kezek azt is tönkretették, lakóközösségi kérésre elkészült a kerítés is, ám a kettő közötti terület nem a lakóközösségé, s nem pontosan tisztázott a cikkben tárgyalt füves rész tulajdonlása sem. A közös képviselő azt mondja, nem hárítani akarja a problémát, de megoldási javaslatokat várna. Az ugyanis, hogy néha valaki egy időre rendbe teszi a területet, nem hosszú távú megoldás.

Bozai Istvánnak, a városgondnokság vezetőjének is jeleztük a panaszt, ő ígérte, utánanéz a helyzetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!