Székesfehérvár

2009.06.19. 02:29

Per a murvásért

Székesfehérvár - Nem adott igazat a bíróság annak a debreceni cégnek, amely a fehérvári önkormányzatot perelte be a murvás parkoló eladásának körülményei miatt. A cég annak idején második lett a pályázaton.A város számára kedvező ítélet még nem jogerős, jön az újabb forduló

Házi Péter

Mint annak idején megírtuk, a székesfehérvári murvás parkoló eladására 2007 novemberében írt ki pályázatot az önkormányzat, egymilliárd forintos kikiáltási áron . A pályázatra öt ajánlat érkezett, ezek közül az Alba Plázában is tulajdonos francia érdekeltségű csoport által létrehozott Új Alba 2002 Ingatlan-hasznosító és Vagyonkezelő Kft. adta a legmagasabb, nettó ötmilliárd forintos ajánlatot. A második egy debreceni bejegyzésű cég lett, amely nagyjából feleakkora összegért kívánta volna megvásárolni a város valószínűleg legértékesebb, még beépítetlen területét. A város közgyűlése 2008 januárjában hirdetett eredményt, és természetesen az ötmilliárdos ajánlatot választotta. A második helyezett azonban tisztességtelen piaci magatartás megállapítása érdekében beperelte a várost.


Mint lapunk kérdésére Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője megerősítette, első fokon a Fejér megyei bíróság elutasította a debreceni cég keresetét. A döntés szerint az alperesek nem tanúsítottak tisztességtelen piaci magatartást, semmilyen vonatkozásban nem sértették a jó erkölcsöt, az önkormányzat a közérdeket szem előtt tartva, a legjobb ajánlatot tevővel kötött tisztességes eljárást követően szerződést.

A pályázat során annak idején valóban felvetődött annak aggálya, hogy a legmagasabb összeget kínáló jelentkező pályázata formailag nem felel meg a pályázat kritériumainak, hiszen a jelentkező úgy nyilatkozott, hogy a végleges döntés előtt még újra egyeztetnie kell a francia anyacéggel. A bíróság ezt az aggályt is elutasította, mondván, hogy az alperes pályázatot attól még beadhat, hogy esetleg később szerződést (az anyacég jóváhagyásának esetleges hiánya miatt) nem köthet. Ez azonban csak az elsőfokú ítélet, amely ellen a határidő utolsó napján, az elmúlt héten fellebbezést nyújtott be a szóban forgó cég. Ez azt jelenti, hogy a jogerős ítéletet majd a fővárosi ítélőtábla mondhatja ki, a remények szerint még ebben az évben.

Bóka Viktor hozzátette, a tulajdonos cég egyébként jelenleg is készíti a murvás parkolóba tervezett építmény kiviteli terveit, olyannyira, hogy az ügyben ma Székesfehérvárra látogat Fegyverneky Sándor országos főépítész. Úgy tudjuk egyébként, hogy a területen egy négyszintes (pince, földszint és két emelet) komplexum épülne, amely alatt háromszintes, ezerötszáz parkolóhelyet tartalmazó mélygarázs is helyet foglalna. Az épületben a kiskereskedelmi üzletek, vendéglátóegységek mellett egy 450 fő befogadására alkalmas konferenciatermet is kialakítanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!