Székesfehérvár

2009.06.30. 02:29

Ingyen komposztládával ösztönöznek

Székesfehérvár - Miért ugyanabba a kukásautóba pakolják a különválogatva gyűjtött papírt és műanyagot? - kérdezték olvasóink. Utánajártunk, miként működik a házhoz menő szelektív gyűjtés, amelyet szeptembertől a társasházi övezetekre is kiterjesztenek.

Fejér Megyei Hírlap

- Habár ettől a hónaptól Székesfehérvár minden családi házas övezetére kiterjesztette a Depónia Kft. a házhoz menő szelektív gyűjtést, sok még a tisztázandó kérdés, s bizony a lakók sem mindig az előírás szerint járnak el. A legfontosabb probléma - mondja Simon Beatrix, a cég kommunikációs munkatársa -, hogy a lakók gyakran nem az előírt időpontig (a begyűjtés napján reggel 6 óráig), hanem azon túl rakják ki a szemetet, arra hivatkozva, hogy a vegyes szemetet hordó autó sem szokta ilyen korán elvinni a hulladékot. A kéthetente a műanyagot és havonta egyszer a papírt is elszállító szelektív járat ugyanazon a napon érkezik, mint a kommunális gyűjtőautó, de soha nem ugyanabban az órában! Ezért fontos a kora reggeli időpont betartása.

Több olvasónk is értetlenségének adott hangot, amikor a zsákba összegyűjtött műanyagot és a mellé kirakott papírt ugyanabba a kukásautóba tuszkolták bele a Depónia munkatársai. Kérésünkre Piber Olivér, a cég munkatársa végigkísérte velünk egy ilyen gyűjtőjárat útját: a csalai lerakóba érkezve először egy közös helyiségbe öntik ki a papírt és a műanyagot, amelyet aztán gondos kezek szétválogatnak. Ez relatíve könnyű, hiszen a papír nem keveredik a zsákba zárt műanyaggal. Ezután a műanyag egy futószalagra kerül, ahol színek, illetve a műanyag fajtája alapján újabb gondos válogatáson esik át. Csak a sehol nem felhasználható, csekély mennyiségű műanyag kerül véglegesen a lerakóba. A papírt eközben bálázzák, s mehet máris újrahasznosításra.

- A házhoz menő szelektív gyűjtésnek igen kedvező a visszhangja, az önkormányzat felé vállaltuk, hogy a szolgáltatást kiterjesztjük a lakótelepekre is. Ennek mikéntjét most dolgozzuk ki, hiszen ahány panel, annyiféle külön megoldásra lesz szükség, hogy helyet találjunk a papír és a műanyag begyűjtésére alkalmas edényeknek - teszi hozzá Simon Beatrix, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az új szolgáltatás szervesen kapcsolódik a városban már működő félszáz szelektív gyűjtőszigethez, e két módszer együtt hozhatja meg a kívánt eredményt, nevezetesen a vegyes (és újra nem hasznosítható) szemét mennyiségének csökkentését. Ezeken a szigeteken van ugyanis lehetőség a továbbiakban is elhelyezni a fém- és üveghulladékot. De ha már a szigeteknél tartunk: állandóan visszatérő probléma a mellépakolás, ráadásul a gyűjtőedények mellé nem egyszer oda nem illő szemetet pakolnak le valakik. Ez egyébként szabálysértés, s ha az illetőt tetten érik, komoly bírságot kaphat cselekedetéért.

Hasonló a probléma a Palotai úti hulladékudvarnál, ahol a nyitvatartási időn kívül a bejárat elé pakolják a szemetet. A Depónia ezért nemrég kamerákat szereltetett fel, hogy elejét vegye az ilyen akcióknak . A hulladékudvar egyébként a hét minden napján nyitva van, s ide az akkumulátortól kezdve a bútorton át egészen a hungarocellig bármit elhelyezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!