Székesfehérvár

2009.06.30. 02:28

Csikk: sajnos még sikk

Székesfehérvár - Játszótereken egy nemrég kelt rendelet szerint már most sem lehet(ne) dohányozni. Évente 5 tonna csikket dobunk el a városban.

Kocsis Noémi

Ha egyetlen cigarettacsikk mintegy egy köbméter vizet képes elszennyezni, akkor az évi öt tonnányi ártalmas voltát talán nem kell különösebben hangsúlyozni. Székesfehérváron pedig a közterületen eldobott szemét legnagyobb részét ez teszi ki - tudtuk meg Bozai István városgondnoktól, akinek régi vágya, hogy a városban közterületen egyáltalán ne lehessen dohányozni.

- Nagy problémát okoznak az eldobott csikkek a zöldfelületeken, ahonnan szinte lehetetlenség kiszedni, főképp vizes állapotban. Porszívószerű speciális gépe ehhez a városgondnokságnak nincs. A szemetelők úgy gondolják, a fűben úgysem lehet észrevenni. Valószínűleg sokan nincsenek is tisztában vele, de Fehérváron már most is tilos eldobni a cigarettacsikket az utcán, a közterületeken.

Akkor viszont legyen több utcai szemetes, érvelnek ilyenkor a dohányzók, akik a cigaretta 3-5 percig tartó elszívása után olykor türelmetlenül keresnek gyűjtőedényt. A csikket notóriusan elszórók viszont nem bíbelődnek ilyesmivel. Jelenleg könnyű a dolguk, az igen kevés számú közterület-felügyelő ugyanis nem tudja tetten érni a szemetelőt, a néhány másodperces művelet alatt.

Ha éppen nem esik, folyik a közterületi fűnyírás, tegnap a Feketehegyen dolgoztak a munkások. A parkoló autókat megpróbálják ponyvával védeni a sérülések ellen, tette hozzá Bozai István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!