Székesfehérvár

2009.04.30. 02:29

Adni - az az igazi kurázsi!

FMH - Sok nonprofit szervezet számára létkérdés a személyi jövedelemadó egy százaléka. A statisztikák szerint e téren az utóbbi időben nőtt az adakozói kedv, de még így is csak alig minden második adózó él e lehetőséggel. A szigorodó jogszabályok és a tapintható válsághangulat miatt főleg a kisebb civilek vannak bajban: azok, akik nem is gondolhatnak uniós pályázatokra.

Klecska Ernő

- Mi az egy százalékból tartjuk fent a Manócskát - bocsátja előre Klesitz Angéla, az Otthon Segítünk Alapítvány vezetője, akivel éppen a klubban beszélgetünk. Ez minden szerdán működik A Szabadművelődés Háza játszószobájában, kéthetenként a szülőknek is biztosít kreatív foglalatosságot, tavaly ötszázan fordultak meg a klubban.

- A klub már ötödik éves, kezdetben a családügyi tárca pályázatán nyertünk, és azt a pénzt fordítottuk a klubprogramokra, de azóta sajnálatosan egyszer sem írtak ki idevágó pályázatot erre a korosztályra, a 3 éven aluliakra. A heti alkalmak az idei évtől vannak, így már valószínűleg nem lesz elég az egy százalékból befolyó összeg sem.

- Mi az egy százalékból élünk - mondja Molnár Tamásné állatvédelmi referens, az Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány munkatársa. A szervezet az egyik legnagyobb közösségi portálon rendszeresen szerepelteti üzenetét arról, 2008-ban 771 kutyát tudtak megmenteni - a felajánlott 1 százalékoknak köszönhetően. A május végéig tartó ivartalanítási akciójuk egy részét még a tavalyi maradványból tudják most fedezni.

Még azoknak is roppant fontos az egy százalék, akinek nem ez a fő tétel a költségvetésükben - szögezi le Tarsoly Márta, az Alternatíva Mozgássérült Egyesület alelnöke. Ez a tétel sokaknak azért lényeges, mert nem annyira kötött a felhasználása, mint a pályázati pénzeké. Ez különösen a mozgássérült emberek esetében van így, akik e forrás révén olyan olyan eszközt is venni tudnak, ami egészségmegőrző, amire vagy nem, vagy csak részben lehet pályázni. Sokan nem foglakoznak a felajánlással, de ez főleg azért lehet, mert az emberek nem ismerik eléggé a civil szervezeteket - véli Tarsoly Márta, aki szerint mindenki sokkal szívesebben ad, ha látja, hogy jó helyre ad.

Szinte mindegy, hogy kinek, csak rendelkezzenek az adózók az szja 1 százalékáról - hangsúlyozza Elekes Zsuzsa, a Civil Szervezetek Fejér Megyei Szövetsége (Cisz) elnöke. A szövetség, amely maga nem fogad el ilyen felajánlást, május 20-áig éppen ezért ingyen elkészíti azoknak a magánszemélyeknek az adóbevallását, akik hajlandóak a Fejér Megyei Civil Szolgáltató Központ adatbázisát használva, felajánlani ezt az összeget valamelyik nonprofit szervezetnek. Számunkra az a fontos, hogy minél több 1 százalék maradjon Székesfehérváron, Fejér megyében - szögezte le Elekes Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!