Székesfehérvár

2009.03.31. 02:28

Visszatért a társadalomba

Székesfehérvár - Nehéz, de nem lehetetlen a hajléktalanlétből való kiszakadás. Ehhez segítség a külső lakhatási program, amelyhez a Kríziskezelő Központ is kapott támogatást.

S. Töttő Rita

Takaros albérletben fogad az ötven felé közeledő Zsuzsa és Ágnes, akik hónapokig voltak a női hajléktalanszálló lakói. Sorsuk nem különbözik a többi hajléktalan életétől: megszűnt az albérlet, s hirtelen nem tudtak hová menni. Pénzük nem volt, és a család sem tudta befogadni őket.

- Megalázó volt a hajléktalanélet, nem nekem való - mondja Zsuzsa arról a fél évről, amíg nem volt otthona.

Ma mindkét nő a párjával él a lakótelepi lakásban, együtt könnyebb fizetni a díjat és a rezsit. Zsuzsa a Hajléktalanokért Alapítvány által támogatott külső lakhatásért program egyik pozitív példája. Neki sikerült a sok hajléktalan által lehetetlennek ítélt manőver: munkát kapott, otthonra lelt - visszatért a társadalomba. Négy hónapon keresztül, havi 20 ezer forinttal segíti őt a Kríziskezelő Központ, hogy megkapaszkodhasson, s hogy könnyebben ki tudja fizetni az albérlet díját.

Szerény körülmények között élnek, de Ágnes, aki korábban egy hasonló programnak köszönhetően jutott ki a szállóról, mindent elkövet, hogy nehezen elért egzisztenciájukat megtartsa.

- Nálunk nincs egy hangos szó, mindig mindent pontosan fizetünk - meséli a szabályokat, amelyek ugyan keretet szabnak életüknek, de biztonságot is nyújtanak számukra.

Ez a célja ennek a programnak: a társadalom perifériájára szorultak számára biztos támogatást adni. A fehérvári kríziskezelő 2 millió 300 ezer forintot nyert, összesen 1,8 milliót fordíthat közvetlenül a hajléktalanok támogatására - árulta el Zsabka Attila, a központ vezetője. A többit rezsire költik: adminisztrációra, ügyintézésre.

A támogatási keret sok mindentől függ: van-e az illetőnek bejelentett munkahelye, talált-e már albérletet - sorolja Zsabka Attila.

- Tizenöt ember támogatására kaptunk pénzt, ám mivel vannak, akik nem a maximális hat hónapra kaptak támogatást, ezért több volt hajléktalant tudunk támogatni - tette hozzá az igazgató, aki elárulta azt is: több mint húsz hajléktalannak tudnak így segíteni.

A rendszer hatásosságáról még korai lenne nyilatkozni, hiszen a program június 30-án fejeződik be, de adminisztrációs csúszások itt is vannak: egy olvasónk jelezte, hogy két havi támogatást nem kaptak meg a központtól, amit nekik ki kellett fizetniük a lakás tulajdonosának. A probléma azóta megszűnt - hangsúlyozta Zsabka Attila, aki azt is elmondta: amint jelezték nekik az elmaradást, egy héten belül már rendezték is azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!