Székesfehérvár

2009.03.26. 03:29

Sportpálya, határidőre

Székesfehérvár - A volt Ikarus-pálya helyén ma bevásárlóközpont áll, mellette az egyezség szerint e hónap végéig el kell készülnie a sportpályának, különben a város nem használhatja a magánterületet.

Házi Péter

A hajdanvolt Ikarus-sporttelep helyét - amely egyébként soha nem volt a fehérvári önkormányzat tulajdona - mára bevásárlóközpont foglalta el. Ám a város annak idején feltételekhez kötötte az építési engedély kiadását: a terület tulajdonosával a hosszas tárgyalások után kötött megállapodás szerint a mintegy nyolchektáros terület Rádió lakótelephez közelebb eső kéthektáros, szintén magántulajdonban lévő részét megkapja használatra Fehérvár, ha ott március 31-éig kialakít egy sportolásra alkalmas területet. Ez a Rádió lakótelepi garázsok mögött van, ahol régebben egy füves pálya volt.


Zajlik a munka...

- Némi késéssel, de már zajlik egy nagyméretű, gyeptéglás focipálya kialakítása a hozzá kapcsolódó autóparkolókkal, és a remények szerint elkészülünk március 31-éig, így a szerződésben foglalt kötelességünknek eleget tudunk tenni - mondta érdeklődésünkre Brájer Éva, a Maroshegy önkormányzati képviselője. A több mint 110 millió forintos beruházás ezzel azonban nem fejeződik be, hiszen annak részeként nyár végére elkészül egy öltözőépület is. Ha lesz rá pénz, szeretnének egy kis lelátót is építeni a pályához.

- A cél az, hogy ez a terület valóban a tömegsport központjává váljon, ahol gyerekek sokasága kapcsolódhat ki. Ehhez azonban még ki kell dolgozni egy üzemeltetési rendet, hiszen a pályát - annak megóvása érdekében - kerítéssel vonják körül, ám funkciójában természetesen nyitott lesz mindenki előtt - tette hozzá Brájer Éva. A Balatoni út felé eső részt, ahol korábban a salakos futballpálya volt, ugyancsak megkapja használatra Fehérvár, ám, hogy mi lesz ott, egyelőre még nem tudni. Felmerült, hogy egy műfüves pálya is épülhetne itt, de lehetne akár teniszpályákat is létrehozni. A döntéshez illetve főként annak megvalósításához persze pénz is kell...

A Balatoni út mellett amúgy lebontották az idősek átmeneti otthonát, a szerződés szerint egy ezt helyettesítő új otthon építése is megkezdődött már, mégpedig a Rádió lakótelep 7. szám alatt. A hatszáz négyzetméteres épület tizenegy idős embernek nyújt bentlakásos szállást, és további húsz személy pedig napközbeni ellátást kaphat majd itt. Az idősek otthonának lesz konyhája is, ahonnan a rászorulók ebédet hozhatnak majd.

Banizs Károly becslése szerint mintegy 120 ezer fa van Fehérvár belterületén. A Székesfehérvár zöld arca című könyvéből az is kiderül, hogy ez a mennyiség csak első hallásra sok, ha ez a sok fa ugyanis záródó erdőben, azaz egymás mellett lenne, nem lépné túl a város területének hét százalékát sem! Ráadásul a város 12 ezer hektáros külterületének is csak mintegy hét százaléka tekinthető erdővel borítottnak. Elsősorban a belváros és panelkörnyezete van gondban , a kertvárosias részekről elmondhatjuk, hogy csak 30-40 százalék a beépített területek aránya, a többi azért zöld jellegű terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!