Székesfehérvár

2009.01.05. 03:28

Az utcán élőkre is figyelnek

<b>Székesfehérvár</b> - A nagy hideg ellenére nem jelentkeztek sokkal többen a hajléktalanszállón a szokottnál. Az utcán élőkre viszont ilyenkor még jobban figyelnek a szociális munkások.

Hajnal Csilla

Átlagosan hatvan-hatvanöt ember jött be az éjjeli menhelyre az elmúlt napokban, nem sokkal többen, mint máskor. Korábban húsz ideiglenes férőhelyre kaptak engedélyt, azok is megtelnek persze ebben a nagy hidegben - mondja Zsabka Attila, a kríziskezelő igazgatója. A kemény mínuszokra tekintettel az egyébként ittasság, verekedés miatt kitiltottakat is beengedik, ha jönnek: inkább felvállalják a konfliktusokat, minthogy valaki megfagyjon. Ilyesmi szerencsére az utóbbi években nem történt, ez köszönhető a rendőröknek is, akik minden utcán fekvőre figyelnek, a napokban például Soponyáról hoztak be egy férfit a központba.

Az utcán lakókat a szokottnál is nagyobb figyelemmel kísérik a szociális munkások: arra törekszenek, hogy a leromlott, beteg, rossz helyen élők ne maradjanak kint. A Zámolyi út végén, a buszmegállóba telepedett férfit például sikerült elhelyezni Bodakajtoron, de a talán sokaknak ismerős, fekete kabátban, lyukas cipőben, szinte mezítláb közlekedő fiatal férfit, aki most egy romos házban, a padláson húzza meg magát, nem tudták rábeszélni, hogy menjen be a központba. Pedig, magyarázza Zsabka Attila, mivel volt állami gondozott, kaphatott volna helyet a Kikinda utcai szállón. Őt gyakran felkeresik, mostanra legalább a ruhát, cipőt elfogadja a teásjárat munkatársaitól. A járat folyamatosan működik, a megállókat ismerik a hajléktalanok. Volt egy-két hely, amin változtatni kellett, de ezekről is időben tájékoztatták őket. Hetven-nyolcvan embert látnak el így, teát, takarókat, gyertyát és hasonlókat visznek magukkal a sátrakban, zárt kertben élőkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!