Székesfehérvár

2006.12.15. 03:29

Fűtési döntetlen

Székesfehérvár- Egyelőre sem 37, sem 15 százalékkal nem emelkedik a fehérvári távfűtés díja, ugyanis a képviselők nem tudtak megegyezni. Hosszas vita után januárra tolták át a döntést.

Házi Péter

Pénzes Mihály alpolgármester szerint, ha ez a verzió valósul meg, akkor az államilag támogatott fehérvári családoknál - éppen a dupla támogatás miatt - 2007-ben még csökkenne a fűtés tarifája, majd amikor 2008-ban lejár a gázmotoros kft. által adott kedvezmény, hirtelen és drasztikusan nőne mindenkinél a díj. A politikus szerint ezt el kell kerülni, ezért van szükség a 36,7 százalékos emelés elfogadására. Varga Jánosné szerint az alpolgármester elsődlegesen nem a várost, hanem a befektetőt védi. Pénzes Mihály visszautasította a személyeskedést, s mint mondta, a Víziváros képviselőjeként is csak a lakosság érdekeinek védelme lehet a célja.

Warvasovszky Tihamér némileg lehűtve az indulatokat, kijelentette, csak olyan döntés születhet, ami nem hozza nehéz helyzetbe sem a lakosságot, sem a városi tulajdonú cégeket. Szünetet rendelt el, s ezután végül az a döntés született, hogy január második hetében, átgondoltan döntenek a kérdésben.

A kéményseprők szolgáltatásaiért 10,4 százalékkal kell többet fizetnünk jövőre, 11,2 százalékkal kerül többe a víz, a temetői szolgáltatások nagy része pedig tíz százaléknál kisebb mértékben emelkedik. Átlagosan 19,2 százalékkal emelkednek a buszbérletek és jegyek árai. Vita alakult ki a piaci helypénzek emelésének kérdésében: mt Szigli István, a városfejlesztési bizottság elnöke kifejtette, a piac veszteségét jelenleg az iparcikkpiac bérlői finanszírozzák, ennek az áldatlan helyzetnek véget kell vetni. Farkas László szerint az emelés önmagában nem oldja meg a problémát. Szerinte jövő márciusra ki kell dolgozni egy megoldási tervet. Végül az a döntés született, hogy átlagosan tíz százalékkal emelik a díjakat, de az őstermelők tarifáit nem emelik.

- A Fidesz annak idején is ellenezte a befektetői megállapodás megkötését, jobb lett volna, ha a Széphő pénzügyi befektető bevonásával maga valósítja meg a gázmotoros beruházást, s annak hasznából csökkenti a fehérváriak terheit - mondta sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András.

- Csak az infláció körüli díjemelést szavaztam meg, az Alba Volán 19,2 százalékos emelésére nemmel voksoltam. Annak örülök, hogy a javaslatom alapján a nyugdíjas- és diákbérletek árai csak 13 százalékkal nőnek - értékelt sajtótájékoztatóján Juhász László (Válasz).

Ezek is érdekelhetik