Sportvilág

2010.10.27. 05:01

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli a Forma-1 ura

Csütörtökön ünnepli 80. születésnapját Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember, az autósport elitkategóriájának "mindenható" ura.

MTI

 Az F1-et évtizedek óta irányító Ecclestone vagyonát kétmilliárd eurósra becsülik, de saját bevallása szerint a pénz, a hatalom és a siker semmit sem jelent számára. A Forma-1-el folyamatosan újabb országokat és újabb piaci területeket meghódító sportvezető még véletlenül sem gondol arra, hogy bármikor is befejezze a munkát.
 "Ha felhagyok a tevékenységemmel, nem lesz előttem semmilyen probléma, amit megoldhatnék, így pedig előrébb hoznám a saját halálom idejét - fogalmazott Ecclestone. - Gyermekkorom óta ezzel foglalkozom: korán elkezdtem üzletelni, mindennel kereskedtem, ami a kezem ügyébe került. Először rágógumit cseréltem radírra, aztán színes ceruzát iskolai füzetre, később kerékpárpumpát futball-labdára. Mindig mindent eladtam, vettem, vagy cseréltem."
 Az 1930. október 28-án, az angliai Ipswichben született üzletember egy munkáscsalád gyermekeként nőtt fel, saját bevallása szerint a második világháború idején csak szerencsével élte túl a bombázást. Tanulmányait 16 évesen abbahagyta, s a helyi közművekért felelős cégnél kapott munkát, de közben betársult egy motorkerékpár-kereskedőhöz. A motorsport világába már tinédzserként bekerült, az oldalkocsis motorversenyeken "utasként" szerepelt.
Ecclestone az első Forma-1-es nagydíjon is jelen volt, az 1950-es silverstone-i versenyen az egyik betétfutamon indult, s mert mindig is pilóta akart lenni, belevágott a kalandba. A vezetői tehetsége kevésbé volt kiemelkedő, az üzleti érzékének köszönhetően azonban beindult a karrierje. Először Stuart Lewis-Evans menedzsere volt, aki az 1958-as marokkói GP-n halálos balesetet szenvedett. Ecclestone ezután az osztrák Jochen Rindt pályafutását egyengette, ám az F1 egyetlen posztumusz világbajnoka az 1970-es Olasz Nagydíjon szintén a pályán veszítette életét.
Rindt halála után Ecclestone megvásárolta a Brabham istállót, amelynek 1971-tól 1987-ig ő volt a tulajdonosa, miközben tagja, majd 1978-tól elnöke volt a konstruktőrök érdekvédelmi szervezetének, a FOCA-nak. 1977-ben megszerezte az F1 reklám- és közvetítési jogait, majd 10 éven belül övé lett a kereskedelmi jogokat birtokló SLEC Holding 75 százaléka, s később egyszemélyes tulajdonossá vált.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, a szintén brit Max Mosley már az 1970-es években Ecclestone bizalmasa és tanácsadója volt, majd közel 20 éves munka után közösen "uralkodtak" a Forma-1 felett.
 Mosley a tervezett szabályváltoztatásokat ellenző csapatok nyomására 2009 nyarán bejelentette, hogy nem indul újra az FIA elnöki tisztségéért, cserébe az istállók elfogadják az új szabálykönyvet. Az FIA elnöke 2009. október 23-a óta Jean Todt, a Ferrari korábbi csapatfőnöke, aki Ecclestone születésnapja kapcsán annyit mondott: "Bernie boldog, egészséges, és imádja a sportágat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!