Sportvilág

2011.12.15. 17:51

Csillagokkal teli medence

Atlanta - Ma pályafutása újabb nagy sikereként az Európa-válogatott (!) tagjaként Amerika legjobbjai ellen veszi fel a harcot Takács Krisztián, az újvárosiak Eb-bronzérmese.

Gallai Péter

A lengyelországi rövidpályás kontinenstorna után haza sem tért a dunaújvárosi fiú, hanem többedmagával elrepült az USA-ba, ahol 2009 után ismét összecsapnak a távoli földrész, valamint az öreg kontinens legjobbjai, 25 méteres medencében. A különleges versenyt 2003 óta kétévente rendezik meg, célja a televízión keresztül megismertetni a sportág szépségeit, izgalmait a nézőkkel. 2007-ig Ausztráliával meccseltek az amerikaiak, 2009-ben viszont már Európával vetélkedtek, és így lesz ez most is, pénteken és szombaton. A mérleg eddig egyöntetű hazai fölényt mutat, hiszen mind a négy párviadalt a házigazdák nyerték meg. Most ezen szeretne változtatni a negyvenegy tagú Európa-válogatott, amelynek keretébe a Dunaferr sprinterén kívül meghívást kapott még Magyarországról Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Bernek Péter, Biczó Bence, Verrasztó Evelyn, Kis Gergő és Verrasztó Dávid is. A nem mindennapi párviadalon a mieinken kívül számos európai klasszis, kontinens- és világbajnokok állnak rajthoz, de az ellenfél is felvonultatja sztárjait, egyedül a tizennégyszeres olimpiai bajnok, Michael Phelps hiányzik a névsorból. - Elég hosszú út után, de rendben megérkeztünk. Én ma száz gyorson, szombaton pedig ötven gyorson állok rajthoz, utóbbiban például az Európa-bajnok lengyel Czerniak, a velem nagy csatát vívó angol Brown lesz a társam, mi vesszük fel a versenyt a négy amerikaival. Eredetileg úgy tudtam, hogy párokban megyünk, de legújabb információm szerint nyolcan egyszerre. A rajtra majd biztosan kiderül - mesélt vidáman Takács Krisztián, miután elértük a tengerentúlon. A verseny komolyságát egyébként nem csak az jelzi, hogy az NBC élőben közvetíti (idehaza a DigiSport+-on lesz látható élőben, szombaton hajnali egy órától) az egész világnak a sportcsemegét, hanem az  amerikaiak névsora is. Olimpiai és világbajnokok sora ugrik majd medencébe, ötkarikás aranyérmesek, köztük többszörösek: Ryan Lochte, Natalie Coughlin, Rebecca Soni, Brendan Hansen, Dana Vollmer, Amanda Beard. És 2011 friss világbajnokai: Missy Franklin, Elizabeth Beisel, Peter Vanderkaay, Eric Shanteau. De a neveket még sorolhatnánk, az utolsó indulóig... Ám ha esetleg a riválisok nem adnak elég motivációt, ezt tovább fokozzák a  szervezők, ugyanis a verseny pénzdíjas, több mint százezer dollárt osztanak szét az indulók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!