Sportvilág

2009.12.02. 15:29

AZ MTV nem közvetíti az úszó EB-t, a szövetség a miniszterhez fordul

Budapest - A Magyar Televízió (MTV) nem közvetíti a jövő évi budapesti és balatonfüredi úszó Európa- bajnokságot, sem a jövő hét végi, isztambuli rövidpályás Eb-t.

MTI

Fentieket  Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője tudatta a Magyar Úszó Szövetséggel (MÚSZ) kedden, majd szerdán Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke levélben tájékoztatta Gyárfás Tamást, a MÚSZ elnökét.
Az MTI-hez eljuttatott MÚSZ-levélben az áll, hogy az MTV visszavonja a 2008. szeptember 22-én az európai úszószövetségnek (LEN) benyújtott Eb-pályázat nélkülözhetetlen elemét, a tévéközvetítésre vonatkozó garanciát, ami a MÚSZ minősítése szerint  példátlan lépésnek számít.  Nem kizárt, hogy a rövidpályás úszó Eb-n akár 45 magyar aranyérem születik, és akárcsak 2007-ben, a debreceni rövidpályás Eb-n, egy-két magyar világcsúcs  szögezte le az úszószövetség az MTV bejelentésére reagálva.  A sportrajongók százezrei nyilván örömmel követnék élőben Cseh, Gyurta, Verrasztó  és a többi klasszis várt sikereit. A 2010. évi budapesti és balatonfüredi úszó Eb  a jövő évi versenyprogram egyik, ha nem a legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi eseménye. A Magyar Úszó Szövetség az Európai Úszó Szövetség felé kötelezettséget vállalt, ennek semmissé nyilvánítása a LEN-nel a kormány- és a tévés garancia által megkötött szerződés alapján nem csak súlyos anyagi, hanem hatalmas erkölcsi veszteséggel is jár. Az Eb-rendezés lemondása nem pusztán a magyar úszósportot, hanem a magyar sportot lejáratja.     
A MÚSZ elnöke és főtitkára írásban fordult  a LEN-nel kötött szerződést a Parlamentben 2009. május 3-án a magyar kormány részéről aláíró Varga Zoltán sportért felelős önkormányzati miniszterhez és  Schmitt Pál MOB-elnökhöz segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!