Sportvilág

2009.08.07. 02:29

Videoton-Puskás Akadémia: a legjobb tízbe kell kerülniük!

Felcsút - A Felcsút SE jogán a továbbiakban a Videoton-Puskás Akadémia labdarúgócsapata szerepel az NB II-es bajnokság Nyugati-csoportjában, amelynek 2009/2010-es küzdelmei az előttünk álló hét végén kezdődnek.

Bobory Balázs

Szerdán Pakson, a Ligakupában lényegében a Vidi NB II-es együttese nyert 1-0-ra, néhány első keretes futballistával kiegészülve, a főpróba tehát jól sikerült a szombati, siófoki rajtra. Varga István vezetőedző és segítője, Csucsánszky Zoltán ezzel együtt pörgős tréninget vezényelt a keretnek csütörtökön délelőtt, természetesen akik egy nappal korábban végigjátszották a kilencven percet, korábban mehettek be a tréningről felfrissülni a masszőr keze alá.


Az ifjú focistáknak az első tíz között végezniük - erre pörgős edzésen készítik fel őket
Fotó: FMH 

Az NB II-es bajnokság előttünk álló szezonjában a Videoton-Puskás Akadémia együttesének az első tíz között kell végeznie a 16 csapatos mezőnyben, ha ez nem sikerül, akkor a piros-kékek a ligák átszervezése miatt a 2010/2011-es idényben az NB III-ban szerepelhetnek. A feladat nehéz, ráadásul csupa fiatal játékossal kell nekivágni a sorozatnak, mivel az NB I-es klubok második csapataiban csak három 1987. január 1. után született futballista juthat szóhoz, a többieknek fiatalabbnak kell lenniük. Varga István mindenképpen bizakodó, bár tudja, hogy az út nehéz lehet a sikerig.

- Nem könnyíti a helyzetünket a jelenlegi kiírás - mondta a vezetőedző. - Több akadémista is található a keretünkben, akiknek az iskolai kötelezettségeivel is úgy kell kalkulálnunk, hogy össze tudjuk egyeztetni az edzésekkel. Fiatalokról van szó, akiknél a játéktudás fejlődése a legfontosabb szempont, de most nem törpülhet el az eredményesség sem, mivel nem egy évre szeretnénk jegyet váltani az NB II-be. Okoz némi fejtörést, hogy egy ilyen kemény kalandnak úgy vágunk neki, hogy a mérkőzéseken nyolc 21 év alatti játékosnak kötelező a pályán lennie, a riválisok többségénél viszont sok a rutinos, akár az élvonalat is megjárt labdarúgó.

- A nyáron lejátszott edzőmérkőzések azért optimizmusra adhatnak okot.

- Talán igen, de ne felejtsük el: a felkészülési mérkőzéseket nem lehet egy lapon említeni egy találkozóval, amelynek tétje van. Igyekeztünk a tesztmeccseket olyan csapatokkal vívni, amelyek erősek, így akartuk felmérni, mennyire lehet acélos ez a keret. Szerencsére az eredmények biztatóak, nem is baj, hogy a játékosaink némi önbizalmat gyűjtöttek a szezon előtt. A rutintalanságunkat játéktudással kell pótolnunk!

- Mennyire nehéz úgy készülni, hogy egy-egy alkalommal csak a bajnoki előtt derül arra fény, ki játszik vissza az első keretből?

- Ebből nem hiszem, hogy nagy probléma lenne, hiszen napi kapcsolatban vagyok Mezey Györggyel, így nagyjából tudom, hogy kikkel számolhatok.

- Hasonló szisztémában futballoznak majd, mint a Videoton FC?

- Érdekes ez a kérdés, erre csak azt tudom mondani, hogy akadnak majd olyan mérkőzések, amikor megegyezik az alapfelállásunk az első csapatéval, de alapesetben még mást kell játszanunk. A nagy Vidi most két ékkel lép pályára, és mögöttük rombusz alakzatban áll fel a négyfős középpályássor. A mi keretünkben nincs olyan futballista, aki a rombusz csúcsán megfelelően tudna futballozni, így egyelőre maradunk a háromtámadós variációnál.

- Mire lehet képes ez a csapat az NB II Nyugati-csoportjában?

- Nehéz ezt megjósolni, rendkívül fontos lesz, hogyan kapjuk el a rajtot. Az első három fordulóban a csoport meghatározó csapataival találkozunk. Ha jól jövünk ki ezekből az összecsapásokból, az szárnyakat adhat a csapatnak, ha rosszul, akkor gödörbe is kerülhetünk. Azon leszünk, hogy az előző verzió váljon valóra.

Ők kezdik az NB II-es bajnokságot...

A Videoton-Puskás Akadémia kerete, kapusok: Czirjék Zoltán, Halasi Péter. Mezőnyjátékosok: Balaskó Csaba, Baracskai Roland, Bencze Zsolt, Fejes András, Fekete Ádám, Gyurcsó Ádám, Kerékgyártó Tamás, Kovács Tamás, Lelkes Péter, Móri Tamás, Olasz Dénes, Palkó Dávid, Ponczok Csaba, Rása Gergő, Sötét Dávid, Szabó Tamás, Szeleczky Alex, Szolnoki Roland, Vadász Viktor, Varga Ferenc, Vaszicsku Gergő, Zimányi Ádám. Vezetőedző Varga István. Menedzser: Hartyáni Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!