Sportvilág

2009.08.06. 02:29

Kosárlabda: bravúros nyitány

Szombathely - A sikeres felkészülési mérkőzések után első tétmeccsét játszotta az Eb-selejtezőn a magyar kosárlabda-válogatott Ukrajna ellen. A több jó főpróba után az előadás is remek volt!

Silye Sándor

A bemutatásnál láthattuk, Ukrajna csapata lényegesen magasabb játékosokból állt, tudtuk, hogy gyorsak, jó kinti dobók és két NBA-játékosuk (Fesenko, Pecherov) van. A kezdés előtt Berényi János, az MKOSZ elnöke adta át a legutóbbi bajnoki év legjobb magyar játékosának, Németh Istvánnak a különdíjat.

A nyitány több mint 3 perc pontatlan játékkal telt, de a magyarok (Fodor M. 17/6, Németh 21/9, Kámán 2, Horváth Z. 7, Lóránt 16, csere: Bódi, Körtélyesi, Horváth Á. 2, Trepák 10/3, Hanga 6, Vojvoda 10) szereztek vezetést Fodor révén. Horváth Z. hamar elkövetett két személyi hibát, így Körtélyesi fogta Pecherovot, ami nem volt jó ötlet, hiszen 30 kilóval és jó néhány centiméterrel erősebb volt az ukrán. Hullani kezdtek a pontok is, de ez a vendégeknek volt jó, akik főleg a palánk alatt operáltak (7. perc: 6-11). Hiányzott a mieink részéről a pontosság és a ritmus. Fodoré volt az utolsó 30 másodperc, 6 pontot szórt, és a javunkra fordította az állást. A kis szünet után újra rosszul céloztak az otthon játszók, így az ukránok örülhettek (15. perc: 24-30). Dicséretes volt, hogy a vendéglátók küzdöttek, hajtottak, jól védekeztek (kivéve a palánk alatti területet, de ez a magassági különbség miatt volt így), támadásban hiányolhattuk a vállalkozókedvet.

- Feszüljünk meg a védekezésben! - kérte Braniszlav Dzunics játékosaitól akkor, amikor időt kért.

Játékosai megfeszültek, támadásban is javultak, fordítottak (19. perc: 38-37). Németh is belelendült, a második szakaszt Magyarország nyerte, és 3 pontos vezetés birtokában mehettek a csapat tagjai a nagyszünetre. Ám nehéz folytatás volt várható!

Térfélcsere után aztán a csodát láttuk, 3 perc alatt tizenhármat vertek Lóránték ellenfelükre (23. perc: 50-37), szép volt a világ! Végre süllyedtek a triplák, no és meglett az eleinte hiányolt ritmus. Az ukránok is betaláltak távolról, de még mindig több mint 10 volt ide. Majd lett több is, tizenhétnél már lehetett örülni, de persze sok volt még hátra, ám biztatónak láthatta mindenki az állást a záró 10 perc előtt (69-55). Sőt! Két perc alatt tizennyolc pontra nőtt a vezetés nagysága (32. perc: 74-56). A látogatók alacsony szerkezetre álltak át, elsősorban az agresszívebb védekezés és a távoli dobások miatt. Jó volt a magyar védekezés, a besegítések, a 27 egységnyi hazai vezetés pedig már kínos volt az ukránok számára (39. perc: 89-61).

A megfiatalított magyar válogatott a mérkőzés első felének idegességét levetkőzve a mérkőzés második félidejében okosan, jól játszva aratott biztos győzelmet, és ért el nagy nemzetközi sikert!

- Amikor bementek a kinti dobásaink, erővel ledaráltuk az ukránokat - értékelt emígy Mészáros Lajos, a válogatott csapat szakmai igazgatója.

Építkezés, a falak és az alapkövek...

Nincsenek könnyű helyzetben a fiatalok, és a majdnem öregek a férfikosárlabda-válogatottban. Mert nem elég, hogy ebben az összetételben még sohasem volt ilyen tizenkettes keret ennyi fiatallal, ráadásul a tét is most lesz a legnagyobb. Ja, és az ellenfelek között a csehek és az ukránok is rendelkeznek NBA-s játékossal, így az ellenfelek is az erős kategóriába sorolhatók. Mészáros Lajosék - helyesen! - építkeznek. Más kérdés, idén nyáron mennyit tudnak falazni? De, ha a jövő alapjait rakják le, az is nagy dolog lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!