Sportvilág

2009.07.11. 02:29

Szárnyakat ad! - A hétvégén Németországban száguld a cirkusz

Székesfehérvár - Vasárnap 14 órától rendezik a Nürburgringen a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Német Nagydíját. A hűvös időben Vettel és Webber is egyaránt esélyes.

Fejér Megyei Hírlap

Tavaly óta Németország már csak egy Forma-1-es futamot rendezhet Német Nagydíj névvel, miután az Európa Nagydíj rendezési jogát a vadonatúj valenciai utcai pálya kapta meg. Miután 2008-ban Hockenheim volt a házigazda, a vasárnapi futamnak Nürburgring ad otthont, mert felváltva rendezhetnek F-1-es futamot. Mi, magyar szurkolók különös érdeklődéssel nézhetjük meg a versenyt, hiszen ezt követően, két hét múlva - a korábban szokásos augusztusi időpont helyett - a 24. Magyar Nagydíj következik majd a Hungaroringen.

A Német Nagydíj többek számára hazainak számít, hiszen a mezőnyben sok a német érdekeltségű csapat, vagy éppen a német származású pilóta, de nem csak ezért várható, hogy teljesen megtelnek majd a lelátók a pálya szélén. Mert izgalmas versenyzésre van kilátás, hiszen ahogy a Brit Nagydíjon Silverstone-ban, úgy ezúttal is hűvös időjárás várható, 20 Celsius fok alatti hőmérséklettel. Ez pedig a Red Bull csapat kezére játszhat: az eddigi tapasztalatok alapján a hidegebb időjárási körülmények között az autói jobban teljesítenek, mint a világbajnokságban vezető Brawn GP versenyautói. Ráadásul még eső is várható a régióban. Három hete a Brit Nagydíjon Sebastian Vettel és Mark Webber (Red Bull) kettős győzelmet aratott, s ezzel a német ifjonc 15 pontra csökkentette hátrányát az egyéni ponttáblán éllovas Jenson Button mögött. A fentiekben leírtak miatt is mondják azt a szakértők, hogy a Red Bull ismét a Brawn GP kárára dominál. A tavalyi német futamon Lewis Hamilton győzött, ám ezúttal ez a teljesítmény nem várható a McLarentől, hát még a Ferraritól. Apropó Ferrari: az elmúlt napokban olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint a 2010-es szezontól Fernando Alonso a maranellói istálló alkalmazottja lesz, a méregdrága Kimi Rikkonen helyett. Talán ezt érezheti a finn jégember , aki az idén több raliversenyen is rajthoz áll. Így legközelebb július végén a Finn-ralin egy Fiat volánja mögött.

Közben zajlik az élet a pilótákat tömörítő szövetség, a FOTA és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között is. Történt ugyanis, hogy a FOTA valamennyi képviselője kivonult a szerdai tárgyalásról, amelyen a jövő évre vonatkozó szabályok kerültek volna napirendre. A botrány abból fakadt, hogy a nyolc istálló nem kapott hozzászólási jogot. Később kiderült, hogy a tanácskozás közben Charlie Whiting, a FIA versenyigazgatója váratlanul közölte, csak a Williamsnek és a Force Indiának, valamint a három új istállónak, a Manornek, a USF1-nek és a Camposnak van hozzászólási joga, mivel a másik nyolc csapat nem jelentkezett a 2010-es idényre. A FOTA-sok - a Ferrari, a McLaren-Mercedes, a BMW-Sauber, a Renault, a Toyota, a Red Bull, a Toro Rosso és a Brawn GP - ezt követően hagyták el az üléstermet.

A Német Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik, az RTL Klub élőben közvetíti.

(Forrás: Amber PR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!