Sport

2013.02.03. 18:30

Szent István Kupa - A Real, a Cibona kiemelkedett, a többiek okultak

Székesfehérvár - Vasárnap véget ért a megyeszékhelyen megrendezett Szent István Kupa elnyeréséért vívott nemzetközi U16-os kosárlabdatorna. A Real Madrid nyert, de a magyarok is helytálltak.

Silye Sándor

Szombaton a csoportküzdelmek harmadik fordulóját rendezték meg. A nagy kérdés az volt, hogy a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia fiai megszerzik első győzelmüket, vagy sem, és ennek megfelelően az ötödik, vagy a hetedik helyért játszhatnak a vasárnapi helyosztón?

Fotók: Nagy Norbert

Az eredmények: KK Sombor-Alicante 85-49 (a legjobb dobó Kusonic 15 illetve Quiroga 12). A fehérváriak ezután jó játékkal, magabiztosan nyertek.

DKK-AZielona Gora 101-49 (a hazaiaknál Abu 26/3, Czimer 21, Fülöp  G. 19, Varga 11, Molnár M. 9, Fülöp B. 8, Molnár D., Bakos, Martin 2-2, Heinrich 1 pontot szerzett, az ellenfél legjobbja Kacper 10 volt).

Majd a nap fénypontjaként bombameglepetés következett: Real Madrid-Bayern München 116-32! Legjobb dobók.: Doncic 20, illetve Freudenberg 12.

A magyar korosztályos válogatott vereséget szenvedett a horvátoktól, így a bronzérmért játszhattak.

Magyar válogatott-Cibona Zagreb 60-71 (ld.: Pongó 17, illetve Slavica 21).

Vasárnap a helyosztók során döntötte el a nyolc résztvevő, hogy kinek milyen színű medál jut, illetve a többiek melyik helyen végeznek?

A VOK-ban rendezték meg a 7. és 5. hely sorsát eldöntő mérkőzéseket. Elsőként a spanyol  Alicante 62-50-re verte a lengyel Zielona Gorát, a KK Sombor pedig 91-61-re a DKKA-t. (Ld.: Abu 15/3, Varga 13/3, Czimer 11, Fülöp B. 8, illetve Gajic 18/3).

Látható volt a négy nap során, hogy a fehérváriaknál sok ügyes gyerek játszik, Abu, Czimer, Varga, a két Molnár, a két  Fülöp és a többiek szép pályafutás  elé nézhetnek, ha profi mentalitással, profi munkával mindent megtesznek ezért!

A bronzmeccsen: Magyar válogatott-Bayern München 69-40 (ld.: a székesfehérvári Somogyfoki 16, Pongó 11, illetve Freudenberg 19).

A döntőben a Real Madrid  már hamar 20 pont körüli előnynél tartott. A szívós horvátok azonban nem adták fel, fokozatosan haladva  kerültek közel ellenfelükhöz és a meglepetéshez. A vége: Real Madrid-Cibona Zagreb 89-78, a legeredményesebb játékosok: De La Rúa 22, Doncic 18/6, Thiago 12, illetve Skonka 25/15, Slavica 16/3.

A díjakat a többi között Kiss Norbert helyettes államtitkár, Szalai Ferenc, az MKOSZ elnöke, Dávid Kornél, Kamuti Jenő a MOB Fair Play bizottsága elnöke adta át. A torna all star játékosa lett  a magyarok közül a fehérvári Czimer, a válogatott Pongó, míg Abu  volt a torna legponterősebb magyar kosárlabdázója. Az eredmény: 1. Real Madrid, 2. Cibona, 3. Magyar válogatott, 4. Bayern, 5. KK Sombot, 6. DKKA, 7.  Alicante, 8. Ziekona Gora.

Íme néhány vélemény a Szent István Kupa után:

- Két éve elkezdtük az utánpótlás fejlesztését, a mennyiségi növekedés már látható. Fokozatosan arra törekszünk, hogy a minőségre törekedjünk  örvendezett az eredményhirdetés után Szalai Ferenc elnök.

- Fantasztikusan megrendezett torna volt, láthattuk Európa élvonalát. Sok ilyenre lenne szükségünk az előrelépéshez  - így  Dávid Kornél.

Így is lehet építkezni  - tette hozzá sokat sejtetően Molnár Tamás, a torna főrendezője.  - Sőt, úgy gondolom, ez a helyes út, a saját erőre kell építenünk a jövőt!

Hasznos volt a torna, sok tapasztalatot szereztünk a  napok során. A jövő héten indul  a bajnokság, ezeket igyekszünk hasznosítani  - vélte Szigetvári Zoltán, a DKKA edzője.

- Nagyon szép időszak  van mögöttünk. Sokat tanulhattunk a többiektől, közelről láthattuk, hol tart az élvonal, és hol vagyunk mi.  Hogy milyen érzés volt a Real Madrid ellen játszani a meccsen, amelyen nagy arányú  vereséget szenvedtünk? Jó, de nem a különbség miatt, hanem azért, mert sokan biztattak bennünket és ez erőt adott nekünk. Nem csak a mai meccsre...  - mondta  Czimer Máté, a fehérvári csapat kapitánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!