Sport

2013.06.02. 19:24

Megkoronázták az Alba Fehérvár csapatát

Befejeződött az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokság, a mindent eldöntő 5. csatában a trónkövetelő Bericap Alba Fehérvár ellentmondást nem tűrően uralta a mérkőzést, és teljesen megérdemelten lett magyar bajnok.

Matók János

Szó szerint egy gombostűt sem lehetett leejteni a Gáz utcai sportlétesítményben, egy közepes méretű falu lakosságával volt egyenlő,  a lelátókon a döntő utolsó mérkőzését, a bajnoki címet eldöntő összecsapást megtekintő nézők száma. A szerencsések, akik bejutottak a csarnokba - kint több százan várták a hírek bentről -, abba a létesítménybe, amely az átépítése előtt az utolsó meccsnek adott otthont. Az "aranymeccsnek", amelynek végén a győztes átvette a jól megérdemelt jutalmát. Az uralkodó, vagy a trónkövetelő? - ez volt a nagy kérdés a kezdés előtt, s a többség természetesen ez utóbbira voksolt, az Albát akarta a párharc végső győztesének látni.

És ennek megfelelően, még a labda feldobása előtt, fantasztikus hangulatot teremtettek, bizonyítandó: rajtuk semmi sem múlik. A sportágat Fehérváron meghonosító, a 94 éves korában elhunyt Demeter Vilmos emlékére gyásszünetet tartottak, majd elkezdődött a várva várt összecsapás. Hollis büntetője jelentette az első pontot, majd miután a hazai ziccerek rendre kimaradtak, a 4. percben 8-3-ra vezetett az Olaj. De csak a 8. percig, mert akkor Wood dobásaival 12-10-re fordított a hazai csapat. Lehetett volna több is, de Hollisnak nem volt szerencséje a büntetődobásoknál, majd Horváth, kiegyenlített, így 12-12 lett az első negyed vége. Pontos triplával nyitott Szabó "Szöszi", túloldali  névrokona nem találta el a gyűrűt, nem úgy Moore, máris 17-12-re ment az Alba. Keménykedtek a szolnokiak, jellemző, hogy a 12. percben a 7. személyi hibánál tartottak, az egy hazaival szemben. Idegesek is voltak, Báder például nem vette észre, hogy lejárt a támadó idő, miközben háttal volt a palánknak.

Ám Gay büntetőivel feljöttek 19-17-re, aztán Báder csak egy büntetőt értékesített, majd Keller Ákos szenzációs szereléseit láthattuk a saját, és a szolnoki palánk alatt, miközben pontokat is szerzett. Aztán Moore reptette meg Hollist, aki a levegőben úszva zsákolta be a labdát, 23-18, időt is kért a Szolnok. Szabó Zs. hagyott ki egy ezer százalékos ziccert, de nem jelentett gondot, a vendégek sorra hibáztak a támadásaikban. Woodnak és Kellernek tapsolt a nagyérdemű, miután ők is megcsinálták Moore és Hollis korábbi produkcióját. Nyolc pont (26-18) volt a különbség, de 4-re felkapaszkodott az Olaj, nem adta olcsón a bőrét a vendég. A hazaiak mégis 7 pontos lőnyt szeretek a második félidőre. A szünetben a statisztiából kiderült, hogy az Alba a 8-ból egyet, amíg az Olaj a 17-ből(!) szintén csak egy triplát dobtak, s ez beszédes mutató volt. Újabb nagyszerű Keller blokkal, majd Wood duplával nyitott az Alba, megpróbált ugyan közelebb kerülni a Szolnok, de pontjaira eredményesen válaszoltak Hollisék. Aki triplával felelt Florence első 3 pontosára. Dzunics Braniszlav nyugtatta játékosait, miután Szabó Zs. ellen fújtak támadó hibát, majd Báder mndkét büntetőjét bedobta, 44-40.

A túloldalon Florence tarolta le Wood-ot, de furcsa módon nem minősítették szándékosnak. A 10 pontos különbség Szabó "Szöszi" triplájával (50-40) alakult ki, időt is kért azonnal Nenad Ascserics, de ettől még semmi sem változott. Öt szolnoki ponttal vette kezdetét a 4. negyed, nem is hagyta annyiban Dzunics, no meg Woode és Keller. Testi fenyítésben is részesítette ez utóbbit Báder. Sőt, a bírok a kipontozódás szélére sodorták, amikor a 35. percben megkapta a 4. személyijét. Aztán Wood visszaállította a közte tízet (61-51), zengett, zúgott a lelátó. Távoli dobásokkal kísérletezett a Szolnok, de nem sikerült, ráadásul a lepattanók is a hazaiaké lettek. A vége fehérvári örömjáték volt, s ezt nehezen viselték el a vendégek. Hiszen megfosztották őket a trónjuktól, az Bericap Alba Fehérvár a kosárlabda új királya!

Bericap Alba Fehérvár - Szolnoki Olaj KK 75-66 (12-12, 17-10, 25-22, 21-22)

Székesfehérvár, 2600 néz. Vezette: Földházi, Pálla, Ádám.

Bericap Alba Fehérvár: MOORE 17/3, WOOD 15, HOLLIS 13/6, SZABÓ ZS. 12/6, KELLER Á. 12, csere: Jones 6, Supola, Juhos, Lekli. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav, edző: Matus Gábor.

Szolnoki Olaj: Florence 11/3, Németh 8/6, Sehovics 8, Bell 4, BÁDER 15, csere: Simon 2, Horváth 7, Szabó M. 2, Gay 9/3, Fodor. Vezetőedző: Nenad Ascserics.

Az eredmény alakulása, 4. perc: 3-8, 7. perc: 7-8, 8. perc: 12-10, 12. perc: 17-12, 15. perc: 19-18, 18. perc: 26-18, 22. perc: 36-27, 25. perc: 42-36, 28. perc: 50-40, 31. perc: 54-49, 34. perc: 59-51, 37. perc: 67-56.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!