Sport

2006.06.09. 22:00

Kezdetnek kivál

München - Egész Németország lélegzetvisszafojtva várta a labdarúgó-világbajnokság rajtját, hiszen a Nationalelf vívta a nyitó mérkőzést Costa Rica ellen. A házigazdák látványos csatában nyertek.

Mórocz Zsolt

Ha az egész világbajnokság olyan színvonalú lesz, mint a Németország-Costa Rica mérkőzés első húsz perce, akkor biztosan csak a legvégső esetben állunk majd fel a tévé elől. Ahogy azt várni lehetett, a házigazdáknál nem léphetett pályára a vezér, Michael Ballack, így a többiekre még nagyobb teher hárult, a Chelsea újdonsült igazolása nélkül kellett bebizonyítani, hogy nem szabad leírni Németországot.
Talán felesleges megjegyezni, hogy telt ház fogadta az együtteseket. Jürgen Klinsmann csapata - Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Schneider (Odonkor, 90.), Borowski (Kehl, 71.), Frings, Schweinsteiger - Klose (Neuville, 76.), Podolski - hatalmas elánnal kezdte a mérkőzést, szinte odaszegezték a németek a közép-amerikai alakulatot - Porras - Martinez (Drummond, 67.), Umana, Sequeira, Marin, L. Gonzalez - Fonseca, Solis (Bolanos, 75.), Centeno - Gomez (Azofeifa, 90.), Wanchope. - A hatodik percben már tombolt a müncheni aréna, hiszen Lahm húzott balról a kapu felé, majd a tizenhatos csücskéről jobb lábbal a bal felső sarokba csavart, 1-0. Csodálatos találat volt és úgy tűnt, a vezetés még jobban feldobta a hazaiakat. Ám ekkor jött a hidegzuhany, a 12. percben Wanchope a leshatárról indulva kapott remek indítást, majd egy igazítás után 15 méterről okosan a jobb alsó sarokba gurított, 1-1. Az adok-kapoknak még nem volt vége, a 17. percben arcára fagyott a mosoly Costa Rica híveinek, hiszen ismét megszerezte a vezetést Németország. Schneider több jó csel után jobbról visszagurított Schweinsteiger elé, aki kissé eltörte a labdát, így lövése a "lesipuskás" Klose elé került, a brémai csatár pedig 3 méterről a kapuba belsőzött, 2-1. "Visszaállt a világ rendje" - sóhajtottak fel a német szurkolók és abban reménykedtek, hogy a kedvencek az első félidőben legalább még egyszer betalálnak, hogy az előny megnyugtató legyen. Nos, a 20. perc után némileg lanyhult az iram, de így is élvezetes volt a párharc. A házigazdák többet birtokolták a labdát, ám a védekezésük imitt-amott szellősnek bizonyult, ezért ha Costa Rica kicsit pontosabb, talán egyenlíthetett volna. Az eredmény azonban maradt 2-1, megérdemeltnek tűnt a német vezetés.
A fordulás után sem változott a játék képe, a Nationalelf uralta a mérkőzést, de nem rohant fejetlenül előre. A 63. percben Klose szinte a mennyekbe röpítette a hazai szurkolókat a Werder támadója Lahm beadása után 9 méterről fejelhetett kapura, ekkor még Porras kapus bravúrral védett, ám a kipattanót már könyörtelenül a léc alá emelte, 3-1. Aki ekkor temetni kezdte Costa Ricát, nagyot tévedett, mivel Wanchope újra megvillant a 73. percben. Az Angliát is megjárt csatár ezúttal Centenotól kapott kiváló ütempasszt és ezúttal 13 méterről külsőzött a bal alsó sarokba, 3-2. Természetesen a németek sem omlottak össze, egy pillanatig sem adták ki a kezükből az irányítást és végül a 87. percben megadták a kegyelemdöfést Schweinsteiger gurított le egy szabadrúgást Frings elé, aki 30 méterről bődületes nagy gólt lőtt a bal felső sarokba, 4-2.
Németország megérdemelten nyert a nyitányon és hiába remekelt Costa Rica, Wanchope-ék vélhetően nem lesznek képesek többre és nem élik túl a csoportkört. Ne feledjük a házigazdák még jobbak lesznek egy Ballackkal... Fotó mti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!