Sport

2013.06.23. 16:47

Karate, egy egész életen át

A harcművészek, a kyokushin karate világában nem szükséges bemutatni a 6. danos fehérvári Shihan Budán Lászlót, aki közel negyven éve él szeretett sportága világában.

Matók János

A kyokushin karate szép, a kyokushin karate jó, és egyre népszerűbb. Ezt bizonyítandó, az ismert fehérvári autóversenyző, a ralis navigátor, a különböző futamokon safety-caros Vinoczai Attila is beállt a sorba, amikor bő egy éve felkereste a Pagoda SE edzését.

- Alapvetően a kislányomat, Mirát hoztam le az egyik edzésre, arra gondolván, hogy talán majd kedvet kap a sportághoz. Amikor jelentkeztünk, Shihan, Budán László közölte velem, hogy Mira csak szülői felügyelet mellett látogathatja az edzéseket, miután akkor még csak 6 éves volt. Így ragadtam itt én is. Tetszik, szeretem a mozgást, amely 4-5 évig egy ralis baleset miatt kimaradt az életemből. Most már bő egy éve karatézom, s hamarosan a 3. övvizsgámra készülök. Abban az esetben is itt ragadtam volna, ha a kislányomnak nem teszik a karate. Fizikailag még bírom a gyűrődést, azzal semmi gondom nincs, de a technikát még sokat kell tanulnom - mondta Vinoczai Attila.

 

Az autóversenyző Vinoczai Attila (felül, a felső sorban jobbra) és kislánya, Mira (az alsó sorban, jobbról a második) egy éve kezdték el, és megszerették (Fotó: Lovász Lilla)



- De alapvetően én nem is versenyző akarok lenni, inkább egyfajta egészség fenntartás ez a részemről. Esetleg senior korosztályban, formagyakorlatban lépek tatamira. Jó húsz éve ismerem Budán Lászlót, aki kiváló nevelő, s ért a gyerekek nyelvén is. Shihan Budán László, a hat danos mester nem ismeretlen a sportág hazai világában, de nem szeret a reflektorfénybe kerülni, kissé kerüli a sajtó nyilvánosságát.

- Régen hallottunk a mesterről, a klubjáról, mi újság?

- Inkább csak a jelenről beszélnék, az elmúlt időszakról nem. Köszönöm szépen, jól vagyunk. A Pagoda 1991 óta létezik, hála Istennek. Hármas dolog motívál engem. Az, hogy tanuljak, az, hogy tanítsak, és az, hogy eddzek, és ezt a gyerekek is érzik. Az a komoly létszám, amivel az alakulás óta dolgozunk, nem csökkent, van csoportunk Tatabányán, Iszkaszentgyörgyön és itt, Fehérváron. Az emberek is érzik, hogy mindig kapnak valami újat, lehet őket motíválni, attól függetlenül, hogy hat vagy hatvan éves. Jelen pillanatban egy új szövetségben tömörültünk, ezt úgy hívják, hogy Global Kyokushin Világszervezet, amely lényegében egy tudáscentrum. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a kyokushin karate régi gyökereihez visszanyúltunk, nem csak a klasszikus ütések, védések, rúgásokból áll a karate, hanem a harc folytatódik a földön is. Elkezdtük oktatni a földharcot is, valamint az eszközös, és az eszköz nélküli védelmet. Ezzel kapcsolatban egy dabasi szemináriumon részt vettünk, ahol Sensei Tanaka, az egykori afganisztáni harcostól tanultuk a késes önvédelmet. De oktatta már nekünk a bokszot Erdei Zsolt, a birkózást pedig az egykori szövetségi kapitány Németh Sándor. Mindezekkel is színesítjük az előadásainkat.

 


Shihan Budán László (alul), a 6. danos mester közel negyven éve tanulja, tanítja és eddz a kyokushin karatéban


- Versenyeredmények?

- Közel negyven éve foglalkozom a karatéval, nagyon sok kiváló versenyzőt, magyar- és Európa-bajnokot neveltem ki. De mindig kiöregszik egy nagyon komoly generáció. Ám most is vannak komoly tehetségeink. Jelenleg három olyan karatés, akik hozzák az érmeket, a bajnoki címeket. Ki kell emelni Kohut Attilát, aki minden versenyét megnyeri. A másik, a nemzetközileg is sikeres Takács Roland, valamint a nagyfiam, Budán Dávid, aki nagy tehetség, és jó versenyzőtípus. De a csoportjainkban nagyon sok tehetséges karatés van.

- Milyennek látja a sportág fehérvári helyzetét?

- Úgy gondolom, hogy a Global Kyokushinnal a megújulás útjára léptünk, s ez vonzó lehet az emberek számára. De azt is remélem, hogy aki nem képes, nem akar erre az útra lépni, az is sokáig megmarad a sportágban. Amúgy a karate nagyon népszerű, sok féle irányzat van Fehérváron, s ezt bizonyítja a népszerűsége. Sokan, sokféle harcművészeti ágazatot kipróbálnak.

- Megelégedett a 6. övfokozattal, vagy készül az újabbra?

- Soha nem készülök az újabbra, élem az életemet azokkal a normákkal, amelyekkel egyensúlyban vagyok. Fizikailag, szellemileg és erkölcsileg számomra ez a fontos. A környezetemben, akik az övfokozatokat adják, azok mindezt látják. Amióta karatézom, 1975 óta tettem a dolgomat. Ha a következő 2-3 évben is így lesz, akkor elképzelhető, hogy ismét helyzetbe kerülök.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!