Sport

2015.09.12. 18:34

Fidel: kösz, jól vagyok!

Sorozatunkban ezúttal a vizek hajdani királyáról, Fidel László világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakosról olvashatnak.

Silye Sándor

Fidel Laci gyerekként Vácon választotta a kajakozást mint sportot. Ennek egyszerű oka volt, kinézett a folyóra, az lenyűgözte, csak bámulta annak monumentális voltát. Látta a kajakosokat, ahogy uralják a vizet, és ez nagyon tetszett neki. Amikor már néhány éve gyakorolt a Dunán, érezte, a víz hajlandó követni az ő akaratát. Végül élete háromszöge a Vác Győr Székesfehérvár szabálytalan háromszög volt. Ennek a csúcsairól mesél.

- Vácon a legjobb eredményem az ifjúsági Európa-bajnokságon elért negyedik helyem volt az 500 méter négyesben. Ekkor még csak első éves ifista voltam, utána kerültem Győrbe. Néha volt honvágyam, mert 16 évesen hiányzott a megszokott családi környezet. Győrben megszoktam az életet, hiszen nagyon jó csapatba kerültem, Gyulai Zsolttal váciak voltunk, és két győri sráccal remek négyest alkottunk. Csereklye József jó edző volt, a folyók városában már IBV-győztes voltam, két év múlva Kovács Zolival párosban Európa-bajnokok lettünk. Zoli fehérvári volt, így miatta is, és a párosunk miatt jöttem a városba, de négyesben is jók voltunk mondta.

Három város, három kor, három érzés. Melyik milyen volt, mit jelentett Lacinak?

- Érdekes dolog ez. Vác a szülőhelyem, így mindig jó érzéssel gondolok rá. Amikor Győrben éltem akkor ott, mikor Székesfehérvárra kerültem, akkor meg itt éreztem magam jól. Ám azt gondolom, ahhoz, hogy megtaláltam a helyem, ahhoz mindig kellett a váltás. Zolival együtt világbajnokok voltunk, lelket bizsergetett kis ország versenyzőjeként hallani a Himnuszt.

Fidel László, az aranyember Fotó: Koppán Viktor Dávid

Fidel öt világbajnoki címet mondhat a magáénak, 1992-ben Barcelonában olimpiai ezüstöt szerzett a K-4-ben, de Kovács Zoltán nélkül. Mivel ebben a sportágban csak az arany elfogadható, mi igaz: nyertek egy ezüstöt, vagy elveszítették az aranyat?

- Az olimpia is csak egy verseny, amit ötkarikás játékoknak hívnak. Ötszörös világbajnokként esélyt éreztem a sikerre, de végül nyertünk egy ezüstöt. Nagyon jól mentünk, de a németek jobbak voltak nálunk. Tudtam, ez lesz az utolsó olimpiám, az ezüst volt hát a hattyúdalom.

Eljött a civil élet ideje. A bajnok könnyen át tudott állni innen oda? Ma vállalkozóként éli az életét, de milyen volt a kezdet?

- Na, az nem volt egyszerű! Nem maradtam meg a sportnál, bár ott lehetett volna valamit kezdeni. De nem volt rám szükség, ezért kipróbáltam sok mindent. Voltam üzletkötő, foglalkoztam ingatlanokkal, kereskedtem, majd jött a vállalkozásom. Kicsit távolabb kerültem a korábbi megszokott, szeretett környezettől, de persze mentem, ha hívtak. Két éve újra ott vagyok, hiszen 12 éves Panni lányom kajakozik, lesem állandóan, szerencsére jól kapkodja a kis kezeit. Önmagam látom benne, adott a lehetősége, kérdés, a mai helyzet mennyi esélyt ad neki arra, hogy az legyen, aki. Ötvenhez közeledve érzem, megbecsültek, Prima Primissima-díjat is kaptam, értékes a 92-es ezüst, szép családom van, tehát kösz, jól vagyok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!