Sport

2017.07.06. 19:15

Miklós Alexandra most a jobb oldalon ül, de a túloldalról is álmodozik

Úgy fest, Fejér megye a női navigátorok szülőföldje raliban. Simon Nikolett mellett ugyanis Miklós Alexandra is a jobb első ülésen tölti a versenyeket.

Szupkai Gábor

Ahogyan az általában lenni szokott, Miklós Alexandra édesapjának komoly szerep jutott abban, hogy a lánya nem a babák között töltötte
a gyermekkorát.

- Apa motoros volt és autószerelő. Az első szavaim is motormárkák voltak. Mikor pedig éppen autót szerelt, én ott sürgölődtem körülötte, néztem, mit csinál, és akkoriban úgy terveztem, én leszek az első lány, aki majd autószerelő lesz. De ekkor még a motorokért éltem-haltam.

Fotó: Alba Rallye Team

 

- Mikor lobbant fel a szerelem az autók iránt?

- Tizenhat éves voltam, mikor édesapám hazajött, hogy vett egy BMW E30-at, és ralizni fog. Addig azt se tudtam, hogy van ilyen. Pusztavámon volt az első versenye, ültem a pálya mellett, megjelent az első autó, és egyszerűen elkezdett rázni a hideg ahogy meghallottam a hangját, rögtön beleszerettem.

- Innen pedig egyenes út vezetett a ralihoz?

- Már akkor elkezdtem rágni a fülét, hogy szeretnék beülni. Elmentünk szlalomversenyekre, ahol az volt a feladatom, hogy navigáljak. Ez nem egyszerű, hiszen ott kanyar hátán kanyar, kőkemény alapképzés volt, de egy év múlva, mikor meglett a jogosítványom, beültem mellé raliban navigálni. Négy évig versenyeztünk együtt, hosszú idő volt, míg meglett a bizalom, mert érthetően a kislányaként tekintett rám. Sokszor össze is vitatkoztunk, hogy hol maradtak másodpercek a pályában, én mondtam, hogy hol kellett volna elvennie a gázt. De mire eljutottunk odáig, hogy hallgatott is rám, az sok idő volt. Orfűn ért véget a közös pályafutásunk, sajnos szétment a váltó, és több mint egy év kiesett a versenyzésből.

- Most mégis a pályákon láthatjuk. Hogy történt?

- 2017 elején keresett meg a Full Autó SE, hogy kéne nekik navigátor. Így kerültem Szabó György mellé a Peugeot 206-ba, és jól egymásra találtunk. A Székesfehérvár Rallye-n, az első Rallye2-es versenyünkön harmadikok lettünk a kategóriánkban.

- Ezek szerint tehetséges navigátornak számít?

- Ötödik éve csinálom. Nem számítok kezdőnek, de még nem vagyok profi. Simon Nikolett is sokat segít, hogy még jobb legyek.

- Szeretne majd egyszer átülni a másik oldalra is?

- Még ráérünk ezzel, de egyszer mindenképpen. Akár egy Trabantban is szívesen kipróbálnám magam, és elképzeléseim szerint egy női navigátorral a jobbomon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!