Sport

2017.06.09. 18:22

Szabó Dániel visszaszerezte bajnoki címét a 100 méteres síkfutásban

Két aranyéremmel és több kiharcolt döntős helyezéssel zárta az ARAK Utánpótlás Akadémia a hazai rendezésű Atlétikai Magyar Bajnokság első napját.

Ferencz Balázs

Tíz év alatt ötödik felnőtt atlétikai országos bajnokságát rendezi Székesfehérvár. A 122. Atlétikai Magyar Bajnokságon 34 egyéni és két váltószámban viaskodtak a legjobb honi atléták. A rendező Alba Regia Atlétikai Klub Utánpótlás Akadémia még soha ilyen népes különítménnyel nem szerepelt a felnőtt ob-n, mint most. A hazai versenyzők közül többen is dobogóra pályáztak, sőt akadtak olyan atléták, akik az aranyéremért szálltak harcba. Ilyen volt például a két éve bajnoki címet szerzett sprinter, Szabó Dániel is, aki már az első napon érdekelt volt 100 méteren. Szabó nem teketóriázott sokat nagyon magabiztos futással, előfutamát megnyerve jutott a döntőbe. A legjobb nyolc közé csatlakozott mellé klubtársa, Pisch Milán is. A nők 100 méteres síkfutásában az EYOF-on is induló Endrész Klaudia 12.48 mp-es ideje egyéni csúcs, de döntőt nem ért.

A nők rúdugró selejtezőjében a fehérvári Siskó Zsófiának nem okozott problémát a döntőbe verekednie magát. Az igen népes mezőnyben 350 centiméteren szállt versenybe, s ezzel a repüléssel meg is nyerte a selejtezőt.

A női súlylökés selejtezője elmaradt, így minden nevező döntőben versenyezhet szombaton.

Gyurácz Réka (Dobó SE) első dobásával, 68 m 57 cm-rel biztosította be helyét a döntőben. A férfiak távolugró selejtezőjében is szerepelt arakos versenyző. Szépe Gergőt azonban agyonnyomta a felnőtt ob tétje, 675 centivel éppen lemaradt a döntőről.

Pásztor Bence 71 méter feletti dobással elsőre kvalifikálta magát a kalapácsvetők döntőjébe.

Az első versenynap legfontosabb futamai egyértelműen a 100 méteres síkfutás döntői voltak. A hölgyeknél a győri Sorok Klaudia letaszította a trónról a számot 2012 óta nyerő Kaptur Évát (Honvéd). Nguyen Anasztázia (MTK) lett a bronzérmes.

A férfiak fináléja nem indult jól, hiszen a rendkívül fiatal, még juniorkorú Pisch Milán túlizgulta a rajtot, kiugrott és kizárták. Szabó Dániel aztán kárpótolta a fehérváriakat. Remekül kapta el a rajtot az ARAK versenyzője, a végére ugyan kicsit kiengedett, de 10,49-cel, remek idővel nyert bajnoki címet. A címvédő Sipos Jánosnak az ezüstérem jutott.

- Picit ideges voltam az első, rossz rajt után, hiszen csapattársamat zárták ki, szerintem Milán is jó időt futott volna. Próbáltam a futásra fokuszálni, valamint arra, ha már ő nem fut a döntőben, akkor őt is képviseljem. Szívemet, lelkemet beleadtam a futásba. Annak örülök, hogy fejben nagyon rendben voltam, nem zavart meg, hogy Sipos Jani közel van hozzám. Küzdöttem, hogy jól fussak és visszaszerezzem a bajnoki címet. Minden a helyén volt - vélekedett boldogan a

verseny után az új bajnok, a fehérvári Szabó Dániel.

A nap vége felé a nők 4x100 méteres váltófutásában nem indított stafétát az ARAK, mert ketten is megbetegedtek a héten, a 400 gáton is aranyesélyes Mátó Sára vakbélgyulladás gyanújával kórházba került, kihagyja az országos bajnokságot.

Az ARAK sprintváltója kiváló versenyzéssel nyerte az egyesület második felnőtt aranyérmét a 122. magyar bajnokságon. Pisch Milán jól kezdett, az így duplázó Szabó Dániel az élre futott, Góger Ádám és Hegedűs Mátyás pedig tartották a váltót.

Gyürkés Viktória (Ikarus BSE) az idei év legjobb magyar idejével nyerte a nők 1500 méteres versenyét. A férfiak 1500 méterén Kazi Tamás (Debrecen) hatodszor nyert.

Az ob ma 10 órától folytatódik a Regionális Atlétikai Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!