Sport

2017.05.12. 18:30

Nagyszerű kezdeményezés a senior röplabda torna

Székesfehérvár - Alba Regia Senior Röplabda Gálát rendeznek a hétvégén a Jáky József Szakközépiskola termében négy csapat részvételével.

Káldor András

Az elmúlt években a magyar férfi válogatott felkészülését segítették a nagy sikerrel megrendezett Alba Regia Röplabda Gálák. A gála ötletét az 1979-ben alapított Volán Nemzetközi Férfi Röplabda Válogatott Kupa adta, amelyet tíz éven keresztül hatalmas sikerrel rendeztek meg Székesfehérváron. Több éves szünet után 2014-ben aztán ismét válogatott csapatokat láthattunk Fehérváron, és ezzel a rendezők nem titkolt célja volt, hogy a régi tornák hangulatát keltsék újra életre.

Zsinórban három évig fordultak meg a Videoton Oktatási Központban Európából az elitbe és a középmezőnybe tartozó nemzeti csapatok. Idén azonban egy kicsit más lett, ugyanis a magyar férfi röplabda válogatott ez alkalommal távol marad a gálától, a rendezvény azonban nem maradt el, és így is láthattak sztárokat a Jáky József Szakközépiskolába kilátogató szurkolók. Annyi a változás az előző évekhez képest, hogy a péntektől vasárnapig tartó, háromnapos kupa résztvevői most a közelmúlt fehérvári sztárjai, az NB I-es játékosait felvonultató Alba Line Székesfehérvár, valamint a magyar senior válogatott voltak. Rajtuk kívül eleget tett a szervezők meghívásának a német TSC Berlin, míg az eredeti elképzelés szerint a negyedik induló csapat az egykori Malév SC lett volna, de a fővárosi csapat végül nem tudta vállalni a szereplést. Az öregfiúk mellé így a fiatalok ugrottak be, a Felsőváros ifjúsági csapata lett a negyedik résztvevő.

A fehérvári ifjak megmozgatták a helyi "öregeket" a torna első összecsapásán
Fotó: Molnár Artúr

- Nem így terveztük. Úgy alakult, hogy végül senior tornát rendezünk, de emeli a rangját, hogy a német csapat, amely régen az első osztályban játszott elfogadta meghívásunkat. Ők kimondottan jó játékerőt képviselnek. Sajnos a Malév SC az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, nem tudtunk már ilyen gyorsan ebben a korosztályban újabb csapatot felkérni, ráadásul három napra. Így a 18 éves fiataljainkat vontuk be, akik a jövő héten, Nyíregyházán megrendezésre kerülő Országos Ifjúsági Bajnokság döntőjére készülnek. Jó lehetőség lesz számukra a torna az éles meccsek előtt - tudtuk meg a torna szervezőjétől, amúgy az Alba Line színeiben pályára lépő Nagy Róberttől. Ez természetesen még pikánsabbá teszi a megmérettetést, az első nap második meccsén, ha jól megnézzük, harminc év differencia is volt a parketten játszók között.

A magyar senior válogatottban több egykori kiválóság szerepel, Schildkraut Krisztián neve sokak számára ismerős, de többen eljöttek a 2001-ben az Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottból is, például a Szolnok jelenlegi edzője, Gulyás Ferenc. A fehérváriaknál Takács Zoltán, Bende Attila, Gazsi Péter mellett a régi NB I-es Volánt Balogh Ferenc és Györök Zoltán képviselte, míg az egyik bíró a Volán egykori kitűnősége Ortner Lajosvolt.

Alba Line-Felsőváros 2-1

Senior Válogatott-TSC Berlin 2-1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!