Sport

2017.02.16. 18:45

Havasi Gergő nagymestereket előzött

Budapest - A sakkozók igazából sosem pihennek, már év elején is rangos versenyeken kell helyt állniuk. A fiatal nemzetközi mester, Havasi Gergő pedig jól indította a 2017-es esztendőt.

Szupkai Gábor

Február 4-14. között rendezték meg Budapesten a First Saturday nagymester sakkversenyt, ami az év egyik legrangosabb nemzetközi szintű nagymester sakkversenye. A nívós eseményen számos ország játékosai (a magyar játékosokon kívül szerb, szlovák, dél-afrikai, finn, spanyol) képviseltették magukat. A résztvevők között sok nemzetközileg is elismert nagymester és nemzetközi mester vett részt.

Havasi Gergő nemzetközi sakknagymestereket is megelőzött Fotó: Koppán Viktor

Havasi Gergő fiatal kora ellenére már nemzetközi mester, és ezen a versenyen is kiválóan sakkozott, veretlenül zárt a 9 fordulós megmérettetésen, és értékes döntetlenek mellett látványos győzelmeket aratott. Külön említést érdemel a szlovák nemzetközi nagymester felett aratott diadala, amelyben magas szintű stratégiai tervek alkalmazásával sikerült legyőznie a szlovák férfi olimpiai válogatott kapitányát, Pacher Milan nemzetközi nagymestert. Szintén kiemelkedő eredménynek számít az elismert szerb nemzetközi nagymester Kosic Dragan ellen 6 órás játszmában elért döntetlen is. De nem szabad szó nélkül elmenni a dél-afrikai olimpiai válogatott Cawdery Daniel ellen elért döntetlen mellett sem, és szintén szép eredménynek számít a spanyol Rodriguez Lopez Rafael ellen hatékony stratégiai tervekkel és látványos taktikával elért diadal, hiszen mindkét sakkozó személyében nemzetközi mestert tisztelhetünk.

Havasi Gergő végül a 9 forduló során 5 és fél pontot ért el, amivel a rutinos nagymestereket maga mögé utasítva második helyen végzett. A teljesítmény értékét jól jelzi, hogy közel 2500-as pontszámot ért el, ami nagymester szintű teljesítmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!