Sport

2016.04.10. 17:22

Újra forr a víz a medenceparton: a fehérvári úszóedző szembeszállt a Magyar Úszószövetséggel

Székesfehérvár – Az 1962-ben nemi erőszakért elítélt Kiss László szövetéségi kapitány melletti kiállásról szóló nyilatkozatot aláírta Sárdi Ákos, az edzőbizottság tagja, de elítéli a MÚSZ vezetési stílusát.

Ferencz Balázs

A Hullám 91 vezetőedzője, Sárdi Ákos a hvg.hu megkeresésére számolt be arról, hogy az edzőbizottság múlt szerdai ülésén kényszer hatására aláírásával kiállt ugyan Kiss László mellett, de hozzátette, hogy a Gyárfás Tamás által irányított MÚSZ zsarolási metódusok alapján irányít, kényszerít ki testületi döntéseket. A Szövetség Sárdi Ákos felvetéseire közleményben reagált, mely szerint a fehérvári edzőnek nincs igaza.

– Szánalmasnak érzem a Magyar Úszószövetség reakcióját – mondta Sárdi Ákos a közleményre reflektálva. –  Olyan típusú erkölcsi kinyilatkoztatásra késztették az edzőkollégákat, ami nem kérhető ki egy köztörvényes bűncselekménnyel kapcsolatban. Egy ilyen testület nem kompetens erkölcsi felmentést adni.  Olyan típusú nyomásgyakorlással születnek döntések a szövetségen belül, amikor tudja az ember, hogy a jól felfogott érdekében hogyan kell válaszolnia. Az a 19 edző, akik ezt a nyilatkozatot aláírtuk, tudatosan, de kényszer hatására vállaltunk egyfajta erkölcsi hitvallást, a versenyzőink jól felfogott érdeke mentén.  Mert nem mindegy, hogy a versenyzőink milyen elbánásban részesülnek. Engem ez motivált amikor aláírtam, de nagyon rossz érzésekkel. Ez egy olyan morális kisiklása volt a Magyar Úszószövetségnek, amit a felelős vezetőnek soha nem lett volna szabad felvállalnia, s ezért elvárom Gyárfás Tamástól, hogy ezt a problémát tisztázza az edzők és a külvilág felé. Semmilyen formában nincs igaza ebben a kérdésben a Magyar Úszószövetségnek. Az aláírásomat nem vonom vissza, s remélem, hogy a konszolidáció felé hajlik majd a helyzet. Gyárfás Tamás vezetési metódusával messze nem értek egyet, de az úszósport nagyon sokat profitált a Tamás vezette szövetségi munkából. De a diktatórikus fenyegetésen, zsaroláson, fenyítésen alapuló vezetési gyakorlatra nincs szükség. Az én erkölcsi értékrendem mellett sem volt megkerülhető a nyilatkozat aláírása, mert nem fogom kockáztatni, hogy egy tehetséges versenyző ne utazhasson esetleg az olimpiára – fogalmazott a fehérvári edző. 

Vasárnap este aztán a MÚSZ kiadott egy újabb közleményt, melyben jelezte, hogy levélben tájékoztatja Tényi Istvánt, aki hivatali visszaélés gyanúja miatt a Fővárosi Főügyészséghez fordult a szerdai események kapcsán. A közlemény tartalmazza az edzőbizottság tagjainak email-jeit is, melyekben mindannyian a MÚSZ-nak adnak igazat Sárdi Ákos állításaival szemben. 

A MÚSZ szombati közleménye:

Sárdi Ákos a hvg.hu honlapnak tett nyilatkozata szerint a MÚSZ edzőbizottságának szerdai összejövetelén „a szakmai kérdés előtt mintegy két óra telt el azzal, hogy ki kell állni Kiss mellett”, illetve, hogy „fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról.”

Ezzel szemben az ülés az alábbi módon zajlott, amelyre tanúk a MÚSZ operatív vezetői és a többi résztvevő edző.

Miután Sárdi Ákosra hiába várt csaknem 20 percet az időben érkezett 17 kolléga, nélküle kezdődött meg az ülés. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke megkérdezte, hogy mindenki értesült-e a Kiss László körül kialakult helyzetről. Mivel egyértelmű volt a válasz, Gyárfás Tamás közölte, szükséges tudni, hogy az edzőbizottság tagjai szerint Kiss László maradhat-e szövetségi kapitány vagy sem. Az elnök hangsúlyozta, nem kívánja elmondani a véleményét, nehogy azzal bárkit is befolyásoljon. Megkérdezte, hogy kér-e valaki titkos szavazást. Senki sem kért.

Ekkor érkezett meg Sárdi Ákos, akinek kedvéért megismételte mindazt, ami addig elhangzott, majd lezajlott a szavazás. Az elnök először azt kérte: tegye fel a kezét, aki szerint Kiss Lászlót le kell váltanunk. Senki sem emelte fel. A második kérdésre, hogy Kiss László maradjon-e a kapitány, mindenki – köztük Sárdi Ákos is – felemelte a kezét. Tartózkodás nem volt.Miután megerősítették a kapitányt, ezek után kapott lehetőséget Kiss László arra, hogy az eredeti napirendi pontoknak megfelelően megbeszélje az edzőkkel: 1. a váltók milyen összeállításban induljanak harcba az olimpiai részvétel kivívásáért a jövő heti országos bajnokságon; 2. az edzők riói akkreditációs lehetőségeit.


A MÚSZ vasárnapi közleménye:

MÚSZ-tájékoztatás Tényi Istvánnak

A Magyar Úszó Szövetség a legrövidebb időn belül levélben tájékoztatja Tényi Istvánt azt követően, hogy hivatali visszaélés gyanúja miatt a Fővárosi Főügyészséghez fordult, s kérte a Magyar Úszószövetség edzőbizottságának ülésén történtek kivizsgálását, szükség esetén a nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását.

Határozott fellépésének alapja Sárdi Ákosnak, a székesfehérvári Hullám '91 úszócsapatát vezetőjének a hvg.hu-nak adott félrevezető nyilatkozata volt a Magyar Úszó Szövetség szerdai üléséről. A MÚSZ írásban kereste meg az ülésen jelenlévőket, hogy nyilatkozzanak Sárdi Ákos állításáról. A beérkezett írásos nyilatkozatokból egyértelműen kiderül, hogy az ülésen az edzők állásfoglalásukat saját akaratukból hozták meg, azaz Sárdi Ákos teljes mértékben megtévesztette a közvéleményt, amely különösen azért sajnálatos, mert mindezt akkor tette, amikor a sportágnak súlyos teherrel kell megküzdenie.

SÁRDI ÁKOS NYILATKOZATA

„Az edzőbizottsági ülést még hetekkel korábban hívták össze, és egy szakmai napirendi pontja volt, hogy úszóváltókat állítsunk össze, ezt szorította háttérbe a kipattant eseményekre szánt reakció" – meséli a hvg.hu-nak Sárdi Ákos. A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett, és Gyárfás maga is megjelent ezen az ülésen, amire korábban elvétve volt példa – mondja Sárdi, aki szerint a testület tagjait a szövetség vezetése kézben tartja, mivel az összes edzőnek olimpiai vagy olimpiai reménység versenyzői vannak.

A versenyekre ugyanis a szövetségnek van joga úszót nevezni, aki tehát azt akarja, hogy a versenyzője kijuthasson nagy nemzetközi versenyekre, egyet kell értsen a legfőbb vezetéssel – állítja Sárdi, így az edzők nem is a saját, hanem a versenyzőik érdekeit nézve írnak alá olyan nyilatkozatokat, amelyekkel nem is feltétlenül értenek egyet. Ez a zsarolási metódus, a visszautasíthatatlan ajánlat, vagy ahogy Sárdi nevezi, "Luca Brasi-effektus" nem mostani találmány, szerinte már korábban, a 80-as, 90-es évektől így működtek a dolgok. Ebben a rendszerben fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról.

Sárdi azt követeli, hogy Gyárfás álljon ki a nyilvánosság elé, és valljon színt, mondja el, hogy az ilyen módon méltatlanul meghurcolt, megalázott úszóedzők nyomás alatt voltak, amikor Kiss mellé álltak.”

GYÁRFÁS TAMÁS ÁLLÁSFOGLALÁSA

A jogos igénynek megfelelően vallok színt: sajnálatos, számomra érthetetlen módon Sárdi Ákos nem mond igazat. A MÚSZ e tárgyban már kiadott egy közleményt, de ez vagy nem jutott el T. Képviselő úrhoz, vagy nem adott neki hitelt.

A MÚSZ KÖZLEMÉNYE

„Sárdi Ákos a hvg.hu honlapnak tett nyilatkozata szerint a MÚSZ edzőbizottságának szerdai összejövetelén „a szakmai kérdés előtt mintegy két óra telt el azzal, hogy ki kell állni Kiss mellett”, illetve, hogy „fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról.”Ezzel szemben az ülés az alábbi módon zajlott, amelyre tanúk a MÚSZ operatív vezetői és a többi résztvevő edző.

Miután Sárdi Ákosra hiába  várt csaknem 20 percet az időben érkezett 18 kolléga, nélküle kezdődött meg az ülés. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke megkérdezte, hogy mindenki értesült-e a Kiss László körül kialakult helyzetről. Mivel egyértelmű volt a válasz, Gyárfás Tamás közölte, szükséges tudni, hogy az edzőbizottság tagjai szerint Kiss László maradhat-e szövetségi kapitány vagy sem.

Az elnök hangsúlyozta, nem kívánja elmondani a véleményét, nehogy azzal bárkit is befolyásoljon. Megkérdezte, hogy kér-e valaki titkos szavazást. Senki sem kért.Ekkor érkezett meg Sárdi Ákos, akinek kedvéért megismételte mindazt, ami addig elhangzott, majd lezajlott a szavazás. Az elnök először azt kérte: tegye fel a kezét, aki szerint Kiss Lászlót le kell váltanunk. Senki sem emelte fel. A második kérdésre, hogy Kiss László maradjon-e a kapitány, mindenki – köztük Sárdi Ákos is – felemelte a kezét. Tartózkodás nem volt.

Miután megerősítették a kapitányt, ezek után kapott lehetőséget Kiss László arra, hogy az eredeti napirendi pontoknak megfelelően megbeszélje az edzőkkel: 1. a váltók milyen összeállításban induljanak harcba az olimpiai részvétel kivívásáért a jövő heti országos bajnokságon; és 2. az edzők riói akkreditációs lehetőségeit.” MÚSZ-álláspont a HVG.hu részére A tisztánlátás érdekében Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke közvetlenül is megkereste a hvg.hu szerkesztőségét, illetve annak munkatársát (az alábbi írást a HVG.hu szerkeszett formában közzétette).

 


A Magyar Úszószövetség körlevelet küldött az edzőbizottság tagjainak, kivéve Sárdi Ákost, hogy foglaljanak állást a fehérvári tréner állításainak valódiságát illetően.

A körlevél szövegét, valamint az érintett edzők email-válaszait Nagy Orsolya, a Magyar Úszó Szövetség sportigazgatója megküldte Tényi István Fideszes képviselőnek, aki a Fővárosi Főügyészséghez fordult a szerdai edzőbizottsági ülésen történtekkel kapcsolatban.

A CÁFOLATOT VAGY A MEGERŐSÍTÉST KÉRŐ LEVÉL

Nagy Orsolya, a Magyar Úszó Szövetség sportigazgatója, Sárdi Ákos úr kivételével küldte a szerdai edzőbizottsági ülésen jelenlévőknek:

„Tisztelt Edző Kollégák! Tisztelt Szakvezetők!

Sokáig gondolkodtam, hogy hangot adjak-e megdöbbenésemnek.

Pénteken, a hvg.hu hírportálon „Gyárfás „maffiamódszeréről” tálalt ki egy úszóedző” címmel ( ) jelent meg Sárdi Ákosnak a  székesfehérvári Hullám'91 edzőjének a nyilatkozata.

Eszerint: a szerdán 10 órára  - eredetileg a június 12-én kezdődő győri országos bajnoksággal kapcsolatos kérdések egyeztetésére hivatott edzőbizottsági ülésen a szövetsége elnöke:  „ A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett ”

Én emlékszem rosszul?

Miután Sárdi Ákosra hiába várt közel 20 percet az időben érkezett 18 kolléga, nélküle kezdődött meg az ülés. A MÚSZ elnöke megkérdezte, hogy mindenki értesült-e a Kiss László körül kialakult helyzetről. Mivel egyértelmű volt a válasz, Gyárfás közölte: tudnunk kell, hogy az edzőbizottság tagjai szerint Kiss László maradhat-e szövetségi kapitány vagy sem. Az elnök kihangsúlyozta, hogy nem kívánja elmondani a véleményét, nehogy azzal bárkit is befolyásoljon. Megkérdezte, hogy kér-e valaki titkos szavazást. Senki sem kért. Ekkor érkezett meg Sárdi Ákos, akinek kedvéért megismételte mindazt, amit addig elmondott, majd lezajlott a szavazás.  Az elnök először azt kérte: tegye fel a kezét, aki szerint Kiss Lászlót le kell váltanunk. Senki sem emelte fel. A második kérdésre, hogy Kiss László maradjon-e a kapitány,  mindenki - köztük Sárdi Ákos is - felemelte a kezét. Tartózkodás nem volt. A továbbiakban Kiss László megbeszélte az edzőkkel, hogy a magyar bajnokságon a váltók milyen összeállításban induljanak harcba az olimpiai részvétel kivívásáért.

Ezek lennének a maffia módszerek?... Vajon miért tette közzé Sárdi Ákos, hogy két órát győzködték az edzőket, csak hogy Kiss Lászlónak további bizalmat szavazzanak? Kérem, az edzőbizottsági ülés részvevőit jelezzék vissza, hogy én emlékszem rosszul vagy Sárdi Ákos? Melyikünknek kell levonnia a konzekvenciákat?

Tisztelettel és barátsággal:

Nagy Orsolya ügyvezető igazgató

 

A TAGOK VÁLASZAI

 

HORVÁTH TAMÁS, Budafóka

Tisztelt Nagy Orsolya!

Én is így emlékszem, ahogy leírtad!

Üdvözlettel:Horváth Tamás

 

EGRESSY JÁNOS, TFSE

Mint a Magyar Úszószövetség Edzőbizottságának tagja kijelentem, hogy az április hatodikai edzőbizottsági ülésén semmiféle megfélemlítést nem tapasztaltam, hogy Kiss László személye mellett szavazzak.

Dr. Egressy János

 

PLAGÁNYI ZSOLT - Egri Úszó Klub

Telefonon megbeszélteknek megfelelöen írásban is megerősítem,hogy pontosan úgy történt minden a szerdai edzőbizottsági ülésen ahogy a szövetség közleményében megjelent. Magam semmilyen nyomásgyakorlást ,pláne kétórás győzködést nem tapasztaltam saját véleményemet képviseltem és kizárolag szakmai megfontolás alapján.Plagányi Zsolt

 

TURI GYÖRGY – Kőbánya SC

Tisztelt kollégák!

Nem értem miről beszélt, nyilatkozott Sárdi Ákos.

Mindenki önszántából, mindenféle zsarolás, félelem , lelki terror nélkül állt ki Kiss László mellett.

Érthetetlen számomra a nyilatkozata, mellyel természetesen nem tudok azonosulni.

Turi György

edzőbizottsági tag

 

TÓTH RAMON – MTK

Kedves Orsi!

Mindenki dönthetett belátása szerint. Valamint emlékeim szerint az egész ülésezés mindennel együtt ha tartott 2 órán keresztül.

 

LŐRINCZI GYÖRGY – Dunaharaszti MTK

Szia Orsi! Mindenki saját akaratából állt ki Laci bácsi mellett. Semmiféle "Luca Brasi" effektus nem volt. Sőt ha jól emlékszem Sárdi Ákos még hangot is adott,h Laci bácsi mellett van... Számomra meglepő a nyilatkozata... és gyanús is. Kérdésedre válaszolva te emlékszel jól.

 

HORVÁTH PÉTER – Darnyi SC

Kedves Orsolya!

Leveledre reagálva, nem kívánom hosszasan magyarázni a történteket, mert nincs mit magyarázni rajta, szerintem az általad leírtak szerint történt az edzőbizottsági ülés.

 

Tisztelettel, Horváth Péter

 

LUDMÁNY LÁSZLÓ – Árpád SE-Hajdúszoboszló

Tisztelt Nagy Orsolya!

A Hajdúszoboszlói Árpád S.E. részéről az edzőbizottsági ülésen Ludmány László úszószakedző vett részt.

Meglepődve olvastuk Sárdi Ákos "kollega" nyilatkozatát, miszerint két órán át győzködték az edzőket.

Ez nem fedi a valóságot, és semmilyen kényszert nem alkalmaztak.

Mindenki önszántából kézfelnyújtással szavazott.

Ami mellett továbbra is kiállunk, és reméljük végre a Szövetség keményen fellép az ilyen és hasonló megnyilvánulások ellen, mert ez csak árt az egész úszósportnak.

Tisztelettel: Ludmány Lászlóné

SE elnök

 

GÜTTLER KÁROLY – Kőbánya SC

Kedves Orsi!

Sárdi Ákos nyilatkozatától teljességgel elhatárolom magam, valamint ezúton is kinyilvánítom, hogy szabad akaratomból írtam alá Kiss László kapitányi bizalmi indítványát.

Üdvözlettel;

Güttler Károly

 

GELLÉRT GÁBOR – Szegedi Úszó Egylet

Kedves Orsi!

Minden szó igaz amit leírtál!

Üdv GEGE Gellért Gábor

 

HARGITAY ANDRÁS – utánpótlás szövetségi kapitány

Kedves Orsi

 

A vezetőségi, és az edzőbizottsági üléseken minden résztvevőnek meg volt a lehetősége a titkos szavazásra. Nem éltek vele.

Az edzőbizottságiról elkéső Sárdi Ákosnak is megvolt erre a lehetősége, ő sem élt vele.

A napi témát a szövetségi kapitánynak kellett elővezetnie, így teljesen logikus, hogy mindkét testületnek előszőr határoznia kellett a szövetségi kapitány kérdésében.

 

Minden úgy történt, ahogy a leveledben leírtad.

Sárdi Ákos nem mond igazat!

 

Üdvözlettel: Hargitay András

 

TÓTH ÁKOS – MÚSZ elnökségi tag

Bocsi, továbbgörgettem a leveled és olvastam a Sárdi Ákos érthetetlen pálfordulását. A leveledben leírtak 100%-ig fedik a valóságot, minden így történt. Üdv: T. Ákos

 

SASS KATALIN – MÚSZ szakfelügyelő

Kedves Orsi!

A MÚSZ közleményében leírtak egy az egyben megfelelnek a történteknek. Azt mi nem tudjuk, hogy a korábbi együttműködés során bármely más indíttatásból valaki meg akart-e felelni a szövetségi kapitány elvárásainak. Az viszont tény, hogy a szerdai ülésen a szövetség elnöke nem befolyásolt senkit,  nem is ismertette meg a maga álláspontját, hanem a jelenlévőkkel egyetértésben azonnal szavazásra bocsájtotta a kérdést: “Le kell-e mondania Kiss Lászlónak?” Mindenki , így Sárdi Ákos is a maradása mellett szavazott. Kiss László csak ennek alapján kapott jogot arra, hogy az eredetileg meghirdetett témákról beszélhessen.

Üdvözlettel:

Sass Katalin

szakfelügyelő

 

A székesfehérvári Delfin SE vezetőedzője, Dániel András – aki nem vett részt az edzőbizottság ülésén - az index.hu portálhoz juttatta el véleményét.

Tisztelt Haász János  Úr,

Érdeklődéssel  olvastam  cikkét  az index internetes  lapban.

Nevem  Dániel András,  a  Székesfehérvári  Delfin  S.E.  szakmai  vezetője  vagyok.

Az  elmúlt  30  évben  voltam   alelnök,  elnökségi  tag,  edzőbizottsági  tag. Ez elég hosszú időszak, és ez idő alatt soha, egyetlen alkalommal sem fordult elő, zsarolás, megfélemlítés a szövetség mindenkori vezetése részéről.

Az Edző kollegáim nem pipogya, langyos emberek, akiket tetszés szerint lehet irányítani. Amennyiben a valóságra, kíváncsi állok rendelkezésére.

Tisztelettel:

Dániel  András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!