Sport

2016.01.03. 14:42

A darts nem kocsmajáték, hanem fizikailag és mentálisan is megterhelő sportág

Székesfehérvár – Ha gyorsan fejlődő sportot kell mondanunk napjainkban, akkor nem létezik, hogy ebből a felsorolásból kimaradjon a darts.

Szupkai Gábor

Ez nagyban betudható a televíziós közvetítéseknek, és a fehérvári Sport Darts Club versenyzője, Neumajer Kitti is ennek köszönhetően lett darts versenyző.

– 2013 év végén édesapámmal a világbajnokságot néztük a televízióban és utána próbáltam ki a dartsot. A szüleim vették a táblát és a nyilakat, aztán kipróbáltam, tehát részemről abszolút nem volt tudatos. Az elején még nem nagyon ment a játék, az első versenyem egy diákolimpia volt, amiről túl sok emlékem nincsen. Majd elkerültem Ziegenhám Medárdhoz, aki sokat javított a dobásaimon. Volt is mit. Rosszul álltam be, rosszul dobtam, rossz nyíllal játszottam. Szinte semmi nem stimmelt. Majd 2014 novemberében egy országos magyar kupa versenyen megnyertem a serdülő kategóriát. 2015-ben az első három fordulót még ebben a korosztályban töltöttem, de utána az utolsó három fordulóban már ifjúsági lány kategóriában mérkőztem, ahol harmadik lettem. Kijelenthetem, hogy mióta Medárd az edzőm, azóta nagyon komolyan veszem a dartsot – mondta Neumajer Kitti.

A sztereotípiák persze ezt a sportot sem kerülik el, de a fiatal hölgynek erre igen csípős válasza van.

– Igen, ezt sokszor tapasztalom. Az előző iskolámban ki is nevettek emiatt, még az osztályfőnök is cikizett, hogy ez nem sport. A másik állandó téma, hogy kocsmasportnak titulálják, de ilyenkor felhívom a figyelmüket, hogy kocsmasportokban nem rendeznek Európa-bajnokságot, és világbajnokságot. Ráadásul, ebben a sportban az alkohol doppingnak számít, nem megengedett segédeszköznek, akárcsak a sportlövőknél, így már a mi versenyeinken, például az Eb-n is van szúrópróbaszerűen szondáztatás.

De mégsem azok a legrosszabb pillanatok a fiatal versenyző karrierjében, mikor kedvenc sportágát kritizálják.

– Czipó Viviennel nagyon jó barátnők vagyunk, egy klubban sportolunk, párosban megnyertük az Eb-t, de a világbajnokságon a legjobb tizenhat között egymás ellen kellett játszanunk. Kikaptam tőle 4-0-ra, de az, hogy egymás ellen kellett játszanunk mindkettőnket megviselt és ő is kiesett a következő fordulóban miután kikapott 4-2-re. Pedig ő volt az esélyesebb. Azóta ez újra előfordult, legutóbb Csehországban végre megvertem egy nagy ellenfelemet, de még örülni sem tudtam, mert jött a sorsolás, és újra Vivien ellen kellett játszanom. Itt már jobban viseltük, de ezt senkinek nem kívánom, borzasztó érzés.

Talán tizennégy évesen nem mindenki tudja pontosan mit is szeretne csinálni, de Neumajer Kitti ezen a téren is profikat megszégyenítő módon gondolkodik.

– Nem bánnám ha meg tudnék élni a dartsból, mert rettentően szeretem, jó lenne ha ez lehetne a hivatásom. Ám ha véletlenül nem jönne össze, arra is van konkrét elképzelésem. Imádok nyelveket tanulni, ügyvéd szeretnék lenni, jelenleg egy kéttannyelvű iskolába járok Kaposváron, az egyetemi éveket pedig Skóciában tölteném a terveim szerint.

Sokan megkérdőjelezik, hogy mitől is sport a darts? Néhány éve Martin Adamsre, a BDO háromszoros világbajnokára ráraktak egy lépésszámlálót, és kiderült, hogy a vb ideje alatt, csak dartsozás közben lesétált egy kismaratont.

– Nyáron van, amikor 7-8 órát is edzünk, a végére bizony bedurran a láb, és az alkar is tud másnap sajogni. Másrészt mentálisan is nagyon megterhelő. Miután Czipó Viviennel megnyertük párosban az Európa-bajnokságot, jött az iskolaváltás, kollégium, hosszú idő volt, mire mentálisan sikerült újra rendbe szednem magam. Akkor bizony nagyon nem mentek a dobásaim, nem húztam hátra eléggé a kezemet. Most tudom, hogy a szemüvegemhez kell érjen a toll, és akkor tökéletes. Talán mostanra újra a régi vagyok. Ebben is az edzőm, Ziegenhám Medárd segített. Most Kaposváron a kollégiumban kaptam egy termet ahol edzek, csak felhívom őt, hogy mit kell dobnom, és csak csinálom, de minimum minden második hétvégén ott van velem. Most végre a szünetben otthon edzhettem, már ez is nagy öröm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!