Sport

2015.10.15. 13:14

Két lóval is sikerre hajt - Palkovics Dávid felnőtt bajnoki címmel zárta a szabadtéri idényt

Csór - Palkovics Dávid fogatában most sem csalódtak a lovassport kedvelői: A nemzetközi szinten is bizonyító hajtó megnyerte a pónifogathajtó felnőtt magyar bajnokságot.

Ferencz Balázs

Október 9-e és 11-e között Jászkarajenőn rendezték a pónifogathajtók országos bajnokságát, ahol világszínvonalú pálya várta a mezőnyt. A csóri Palkovics Dávid aki idén csak négyesfogattal versenytett a különféle viadalokon a magyar bajnokság számaiban kettesfogattal indult, mivel a négyeseknél nem éreztek késztetést annyian a bakra ülni, hogy lebonyolítsák a megmérettetést.

Az első versenynapon a díjhajtás során a 18 éves Palkovics 52 ponttal győzött, két egységgel ért el jobb eredményt, mint a bredai világbajnokságon a négyes fogattal. A szombati maratonhajtás viadalán hét akadályból négy akadályon is a leggyorsabb volt, minden páratlan akadályon győzni tudott. A maratonhajtáson begyűjtött újabb diadallal már 17 pontos volt összetettben a fiatal Fejér megyei hajtó előnye. Nem csoda, hogy bizakodva ült a lovak mögé Palkovics Dávid a zárónapon, azonban nem volt teljesen felhőtlen a kedélyállapota a csóri csapatnak, hiszen az eső rendületlenül esett, s így a vízes pálya nem éppen megvillantott valamit nehézségi elemeiből is. A nehéz körülmének ellenére a junioroknál már brillírozó Palkovics a felnőttek között is megmutatta, milyen remek fogatot terelget. Egy verőhibával, és minimális időtúllépéssel zárta az akadályhajtást, ami újabb elsőséget jelentett. Az összetett versenyt 24 ponttal nyerte az új magyar bajnok csóri legény, az ezüstérem a siófoki Kovács Zsófiának, a harmadik hely a tápiószentmártoni Kosztolányi Zoltánnak jutott.


Palkovics Dávid (fent a bakon) idei első kettesfogathajtó versenyén diadalmaskodott, amivel bajnoki címet szerzett
Fotó: A versenyző felvétele

Palkovics Dávid immár négyszeres magyar bajnok, kettőt fedeles versenyen, kettős szabadtéren nyert, két alkalommal egyesfogattal, egyszer-egyszer pedig négyessel és kettessel állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A magyar bajnokság volt az idei utolsó szabadtéri megmérettetés a pónisok szakágában, s hamarosan indul a fedeles szezon. Palkovics Dávid három fedels viadalon indulna a télen, legközelebb a Kunos Lovardában ragadna kantárt november 24-én.

A várpalotai Thuri György Gimnáziumban tanuló fogathajtó addig is minden nap két-három órát edz a lovaival.

Edzői segítséggel csak a nyári kibéri edzőtáborban tudott készülni, de nagy segítségére volt a fiatal hajtónak, hogy a magyar bajnokság előtt két héten keresztül Tápiószecsőn gyakorolhatott.

Nem is eredménytelenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!