Sport

2015.10.15. 13:14

A tanulás a legfontosabb - Blahó Barnabás nyár óta tagja Dzunic Branislav edzői csapatának

Székesfehérvár - A 26 éves Blahó Barnabás augusztusban csatlakozott a TLI-Alba szakmai stábjához. A fiatal tréner négy esztendeje edzősködik.

Horog László

- Nem kizárt, hogy rekorder, ilyen fiatalon nem jellemző, hogy valaki felnőtteknél dolgozik, akár másodhegedűsként is.

- Még nem töltöttem be a 26. életévemet, amikor a vezetőedző jelezte, szeretne segítőnek, Góbi Henrik mellé még egy fiatal, ambiciózus edzőt, rám esett a választása. Az akadémián öt éve dolgozom, egy éve főállásban. Mivel ez a munkám, délelőttönként ráérek. Amikor a kisebb gyerekek iskolában vannak, az utánpótlás tagjainak tartok egyéni képzéseket, valamint nyár óta a felnőttek tréningjein is veszek részt.

- Említette, immár négy éve edzősködik. Miért vágott bele ilyen fiatalon?

- Természetesen kosaraztam, 11 évesen kezdtem Fehérváron, 10 éven át sportoltam, irányító poszton. Az egyetemen játszottam Szegeden, az NB I/B-ben, vállsérülést szenvedtem, a későbbiekben is ezzel bajlódtam. 21 évesen úgy döntöttem, elég volt. Arra nem volt esélyem, hogy a legmagasabb osztályban szerepeljek, az Alba felnőtt együttesével 18 évesen néhányszor edzettem ugyan, tinédzserként nem tudtam ott megragadni. Az egyetemet egészségfejlesztés és rekreációs szervezés szakon elvégeztem 2011-ben, valamint sportedzői képesítést is szereztem. Visszatértem Fehérvárra és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia U18/B-s csapatánál kezdtem a munkát.

- Olyan jól dolgozott, hogy Dzunic felfigyelt önre.

- Ez azért túlzás. Végig az ifikkel dolgoztam, egy évet pedig a serdülőkkel, mindig a B-csapattal. Tavaly Peresztegi Nagy Ákos segítőjeként tevékenykedtem az U18-as és az U20-as A-együttesnél. Sokat tanultam ezen időszakban Ákostól. A nyár óta pedig még többet fejlődhetek, Dzunic az egyik, sőt, talán a legjobb hazai szakember. Nagyon érti a szakmát, tudatosan építi fel a csapatait, precízen készül nem csak a bajnokira, az edzésre is. Partnerként kezel, a döntés az övé, de sokat beszélgetünk hármasban, kikéri Ricsi véleményét és az enyémet is. Van munkám, a felnőttek mellett én irányítom az U18-as csapatot és az NB I/B-s gárdát.

- Árulja el, mi a legnagyobb álma szakvezetőként?

- Most nyilván azt kellene mondanom, hogy majdan szeretnék vezetőedzőként dolgozni az élvonalban, de ezen még nem gondolkodtam. Jól érzem magam a jelenlegi helyemen, örülök, hogy itt lehetek, szeretnék minél többet megtanulni a szakmából.

- A TLI-Alba két vereséggel kezdte a bajnokságot, aztán legyőzte a MAFC-ot, szombaton Kecskemétre utazik. A brigád mire lehet képes a bajnokságban?

- Úgy gondolom, a keret sokra hivatott. A vezetők a négy közé jutást tűzték ki célul, ami teljesíthető is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!