Sport

2015.08.23. 08:53

Öttusa Eb - Schöneborn szerzett kvótát Kovács Saroltának (frissítve)

A litván olimpiai bajnok Laura Asadauskaite a 11. helyről, 59 másodperces hátrányt eltüntetve lett Európa-bajnok.

Ferencz Balázs

A lányokon a sor

Esős reggelre virradt a nap az angliai Bath-ban, de az öttusa Európa-bajnokság női döntőjében érdekelt magyar lányok mégis kedélyesen bandukoltak az uszoda felé.

Alekszejev Tamara

Némi feszültséget csak az Alba Öttusa SE sportolóján, Alekszejev Tamarán lehetett felfedezni, egyesületi edzői, Komlódy Zsolt és Mészöly Gábor hosszasan beszélgettek vele a bemelegítés előtt. A 200 méteres úszás 36 fős mezőny 5 futamban tempózott, Alekszejev a harmadik futamban kapott helyet. 100 méternél 1.08-as időt úszott, majd a végén 2.20,64-nél csapott a medence falára. Futamában ez a negyedik legjobb idő volt, de mintha nem lett volna teljesen elégedett. Aki aztán végképp nem lehetett kibékülve önmagával, az Földházi Zsófia volt.

Földházi Zsófia és Kovács Sarolta pacsival kezdik az Eb döntőjét

A kiváló pentatlonista csak a 7. lett a legjobban úszók futamában, 2.14,01-es időnél tud ő sokkal jobban is úszni. A medencéből kiszállva percekig ült a széken elmélkedve. Kovács Sarolta hozta, amit kell. A 100 métert 1 perc 3 másodperc alatt teljesítette, majd a táv végén negyedik legjobbként 2.10,62-es idővel zárt. Egy szám után Saci a 4., Zsófi a 7., Tamara a 21. helyen állt, a rangsort a francia Elodie Clouvel vezette. Csapatban ekkor az élen álltak a magyar lányok.

Vívás

A vívópáston a francia Elodie Clouvel kapta el legjobban a fonalat, egy 8-0-s sorozattal indított, majd a német Kohlmann-nal karöltve nyársalták tovább a mezőnyt. A magyar lányoknak most nem ment. Alekszejev és Kovács Saci ugyan nem kezdtek rosszul, majd egy hulámvölgyet követően nehezen tudtak kikászálódni a negatív mérlegből. „Vívjál, küzdjél, birkózzál!” – jött a biztatás Korponai István meseteredzőtől, és Kovács Sarolta magára is talált. „Mozogni kell, mert abból tudsz ellépni!” – érkezett a tanács Mészöly Gábortól Alekszejev Tamara felé, de Komlódy Zsolt sem maradt csöndben. „Szűken a heggyel, mozgasd meg!”  - volt az ukáz a brit Murray ellen, és Tamara meg is szúrta a hazai hölgyet. Födházi Zsófia azonban elszállt, mint a tollpihe. Gyatrán kezdett, 2-7, de 3-10 is volt már a győzelem-vereség mutatója, amikor eltörött a mécses. Pici vigasztalás után aztán elkezdte osztogatni a tusokat.

Kovács Sarolta bónuszpontjai

Kovács Sarolta a három bónusz pontot szerzett a létravívás során. Az olasz Cesarinit így verte meg:

A vívás után

Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara mínusz hármas mutatóval zárt, azonban a létravívás során Saci háromszor is páston maradt. A lengyel Nowacka teljesítménye volt kiemelkedő, a kieséses rendszerű pengeváltás során nyolc győzelmet aratott, s ezzel fel is lépett az összetett 5. helyére. Két szám után Clouvel vezetett, legjobb magyarként Kovács Sarolta a 13. volt. Alekszejev Tamara 23., Földházi Zsófia a 29. volt a Dianova és Rublevszka visszalépésével 33 fősre szűkült mezőnyben.

A lovaglás után

A lovaglás idejére kisütött a nap, de az eső áztatta pálya, valamint a fáradó lovak komoly feladat elé állították a lányokat. Kevés volt a hibátlan lovaglás, aki nem vert egy fát sem, az nagyot ugorhatott az összesített táblázaton is. Földházi Zsófia két verőhibát vétett, ami még a jobb lovasteljesítmények közé volt sorolandó, de 286 pontos lovaglása a 24. helyre sorolta. Alekszejev Tamara nagy reményekkel ült a nyeregbe, de nem kezdett jól, probléma adódott a rávezetésekkel, és paripája kétszer is ellenszegült. Emellett három fát is vert, így 252 pontjával a 25. helyre került. Kovács Sarolta lovagolhatott a legelőkelőbb pozícióból, jó ritmusban terelgette lovát, a négylábú nem sok akadályt hagyott épségben. Hét verőhibája 248 pontot ért, a 19. pozícióból indult a kombinált számnak. Az élről a francia Elodie Clouvel indulhat, mögötte az ukrán Spas és az orosz Gubajdullina startol.

Schöneborn segített kvótát szerezni Kovács Saroltának

A litván olimpiai bajnok Laura Asadauskaite a 11. helyről, 59 másodperces hátrányt eltüntetve lett Európa-bajnok.

Az ezüstérem Cluvel-nek jutott, a harmadik helyre pedig az olimpiai- és világbajnok Lena Schöneborn futott be. A magyar lányok olyan hátránnyal indultak, ami szinte ledolgozhatatlan volt, Földházi megpróbálta, és a 17. helyre kombizta fel magát, azonban Kovács Sarolta visszaesett, és a 25. helyen ért célba. Alekszejev Tamara a 30. pozícióban zárta az Eb-t. A slusszpoén a célbaérés utánra maradt: Kovács Saci köszönetet mondott a német Schönebornnak, hiszen az ő bronzérmével a fehérvári versenyző is kvótát szerzett Rióra. A kvótaszerző helyekre olyan versenyzők érkeztek az Eb-n, akiknek már volt indulási joguk a vb-ről, és Saci a berlini világbajnokságon elért 6. helyének köszönhette hogy riói kvótának örülhetett az Eb-n. A csapatversenyt az angolok nyerték, a németek és az olaszok előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!