Sport

2015.06.23. 13:49

A munka gyümölcse - Magyar Örökség kitüntető címet vehetett át Kű Lajos

Székesfehérvár - Tizenkét éve rendezik meg az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot. A szülőatya , Kű Lajos azóta is rendületlenül dolgozik a rendezvényért, amelyet most a Magyar Örökség díj Bírálóbizottsága is kitüntetett.

Bobory Balázs

Közel ötszáz ember foglalt helyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, és emelte tapsra a kezét, amikor bejelentették, hogy a Kű Lajos által létrehozott Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megkapja a Magyar Örökség kitüntető címet.

A történet 2002 decemberében kezdődött, amikor a Vidoton, a Ferencváros és a belga Anderlecht volt válogatott futballistája, Kű Lajos megálmodta, hogy a sport segítségével egyesíti újra az anyaországbeli, és a határon túli magyar fiatalokat. Elképesztő mennyiségű energiát beleölve 2003-ban már labdarúgásban sikerült megrendezni az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot, amelynek neve akkor még úgy kezdődött, hogy Kárpát-medencei, azonban miután az utóbbi években távoli kontinensekről is érkeztek magyar ifjak, ez mára elhagyhatóvá vált.

- Óriási büszkeség ez a cím, ez a kitüntetés, mindez azt is jelenti, hogy megérte az elmúlt tizenkét év munkája, sikerült olyat alkotni, amely valóban szolgálja a magyar nemzet érdekeit - mondta Kű Lajos.

Az elmúlt esztendőkben a futballon kívül asztaliteniszben, birkózásban, sakkban is összemérhették erejüket a fiatalok, illetve nem szabad elfelejteni, hogy a versenyek idején rengeteg kulturális programot rendeztek a résztvevőknek, és nem maradhattak el a magyar történelmi vetélkedők sem.

Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság az idén sem maradhatott el, Kű Lajos már jól bejáratott helyszíneken, rengeteg segítővel, támogatóval a háta mögött szervezte meg a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken a selejtezőket.

Labdarúgásban nyolc-nyolc csapat került be két korosztályban a magyarországi elődöntőkbe, amelyeket ezen a héten rendeznek Pápán, Jászberényben, Komáromban és Gyulán.

Kű Lajos vehette át a Magyar Örökség kitüntető címet a Magyar Tudományos Akadémián. Fotó: Harsányi György

A győztesek pedig szombaton Fejér megyében találkoznak ott, ahol a rendezvénysorozat tizenkét évvel ezelőtt elkezdődött.

A Velencei-tavi polgármesterek közül Tóth István Gárdony, Koszti András Velence, Takács János Pákozd polgármestere teljes mellszélességgel álltak a döntő mellé, így eldőlt, hogy a sárkányhajózás fináléja szombaton délelőtt, a VVSI evezős pályáján lesz, míg a futballdöntőket koradélután az agárdi parkerdőben rendezik.

Lesznek külön érkességei a versenynek, mérkőzéseknek, ilyen például, hogy az észak-komáromi és dél-komáromi gyerekek egy csapatban húznak, illetve futballoznak majd.

Érdemes lesz kilátogatni az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjére, érdemes lesz megtapsolni a rendezvényt, no meg persze a szervező Kű Lajost is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!