Sport

2015.06.06. 15:16

A három testőr, akik sikeres családban élnek

Sorozatunk vendége Demeter József, az első öttusa Európa-bajnokság győztese.

Silye Sándor

Demeter József édesapja, Demeter Vilmos a többi között a kosárlabda és a kézilabda sportágakat honosította meg Fejér székhelyén. József fia mégis öttusázó lett.

- Kosárlabdával kezdtem a sportolói pályámat, de Vilmos testvérem sokkal többre vitte a palánkok alatt. Abba is hagytam a sportot, de aztén késztetést éreztem arra, hogy valamit csináljak. Az öttusát választottam apám ötlete alapján. Hamar jöttek az eredmények Móczár István edzősége mellett, akit akkor hoztak Fehérvárra. Az első jelentős győzelmem a serdülő magyar bajnokság megnyerése volt, ami biztatás adott. Győrben az Ifjúsági Barátság Versenyt csapatban megnyertük, egyéniben 4. lettem, ezzel indult a nemzetközi megmérettetésem. Utána 19 évesen bekerültem a felnőtt válogatottba, Török Feri kapitánysága idején. Központi felkészülés volt, Pesten kellett edzenem, élnem - mondta.

Eljött D. Józsi életének nagy pillanata, a világtörténelem első Európa bajnoksága. Józsi megnyerte, így bár szerényen tiltakozik ellene történelmi személyiséggé lett...

- Akkor nem foglalkoztam a történelemmel, annak örültem, hogy egyéniben sikerült nagy viadalt nyernem. Reménykedtem, hogy e siker belépőt jelent az 1988-as olimpiára. De nem jött össze. Sokan mondták, a főváros-vidék ellentéte miatt nem sikerült, de ha minden versenyt nyerek, indulhattam volna. Nem így történt, mert a pestiekkel szemben - akik az edzés után hazamentek - én a Margit szigeten laktam, és ez hátrány volt nekem. Elkeseredtem, később még nyertem Honvéd kupát, és Európa bajnoki váltó ezüstérmet.

Demeter József vívott, és soha nem vívódott, az öttusa az élet neki

Miután abbahagyta a sportot, sok mindent kipróbált a bajnok. Volt úszómester, kárpitos, kereste a kenyerét Németországban, aztán 1997-ban hazakerült , az Alba Volán SC öttusázóihoz technikai vezetőnek, azóta itt dolgozik, immár edzőként is.

Demeter József büszke lehet két gyermekére, akik világbajnoki aranyat nyertek neki akkor, amikor József csapatvezetőként volt jelen.

- Bence szinte minden korosztályban nyert Eb-t és vb-t, de a felnőtt csapat tagjaként is van legfényesebb érme a kontinensről, és a világból egyaránt. Gergely csapatban volt sikeres, a fehérvári junior világbajnokságon szerzett csapataranyat, egyéniben ezüstérmet. Már mindketten felnőtt korúak, küzdenek, hogy tagjai legyenek a válogatottnak. Bence helye biztosnak látszik, Gerinek még dolgozni kell ezért, de van rá esélye. Bencétől várom, hogy egyéniben is a dobogóra kerüljön. A 2020-as olimpiára bármelyikük odakerülhet.

A Demeter családban van 3 sportoló és egy nem sportoló férfi. Vajon az anya, a feleség hogy bír velük?

- Erre tette fel az életét, segíti a gyerekeket mindenben, mindnyájunknak megteremti a jó feltételeket. Csak köszönettel tartozunk neki ezért...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!