Sport

2015.01.05. 18:25

Fa Nándor és a Spirit of Hungary a Gibraltári-szorosnál

Gibraltár - Jelenleg a nyolcadik helyen vitorlázik a Fa Nándor és Conrad Colman irányította Spirit of Hungary, a magyar hajót az Atlanti-óceán összes kihívása várja.

Tihanyi Tamás

Öt nappal a december 31-i rajt után a Barcelona World Race élmezőnye közeledik a Kanári-szigetek felé, miközben a magyar hajó legénysége a forgalmas Gibraltári-szoroson keresztül küzdi ki magát az Atlanti-óceánra. A Spirit of Hungary a jó rajt és a kedvező pozíció után visszaesett és miközben a mezőny eleje a verseny legfőbb esélyesének kikiáltott Alex Thomson és Pepe Ribes párossal, a Hugo Boss nevű hajóval az élen viszonylag szerencsés körülmények között kijutott az Atlanti-óceánra, Fa Nándorék néhány kisebb javítás miatt kénytelenek voltak megállni, majd pechjükre azon a tájon egyébként ritka szélcsendes zónába futottak.

Nándor erről így írt naplójában: - Gondolom minden ötvenedik évben van hasonló időjárás errefelé, de minket éppen megtalált. Az mindenképpen előnye a hosszú szélcsendnek, hogy döghullámzás sincs, nemigen csattognak a vitorlák. Néha egy elmenő hajó hullámai megmozgatnak bennünket, amúgy csend van. Szerencsére éppen délre vagyunk a hajózási úttól, így nem kell állandóan menekülnünk. Látom, ahogyan megy a vonat mindkét irányban fölöttünk egy-tíz mérfölddel. Nehéz eldönteni, hogy miből úszik itt több. Nagy vasak, apró műanyagok. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért rengeteg a delfin. Amíg volt sebességünk odajöttek a hajóhoz, ha állunk többnyire állunk csak elúsznak egykedvűen mellettünk. Azt hiszem, ők is jobban kedvelik a szelesebb, hullámos felszínt. A rajt óta valahogy még nem jutott eszünkbe, hogy új év van, pedig ez már a 2015-ös esztendő.

Fa Nándor és Conrad Colman a fedélzeten. Feszült, ideges napokon vannak túl mindketten Fotó: Barcelona World Race, Gilles Martin raget

A helyzetet másként élte meg a két hajós. Fa Nándor persze türelmesebb a maga tapasztalatával, de a fiatal Conrad Colman nehezebben viselte a kényszerű veszteglést.

- Mindkettőnk idegeit kikezdi a tehetetlen frusztráció, csak én kevésbé mutatom ki. Pihenőben néha arra ébredek, hogy Conrad fennhangon mondja a magáét, ami persze nem tűri a leírást. Volt néhány csörténk is, nehezen tűri ebben az állapotában, hogy ne az történjen, amit ő akar. Attól függetlenül, hogy hol állunk a mezőnyben, ha megindul a hajó, azonnal kisimulnak a pszichológiai hullámok , jegyezte meg erről a magyar kormányos.

A szélcsendben töltött időszak reménytelen billegése és a vitorlacserék után érkezett egy északnyugati 5-6 csomós szél, aztán a nagyvitorlával és a nagy génuával megindultak nyugat, az Atlanti-óceán felé.

Nyolcvan, kilencven nap küzdelem következik, amelynek része lesz a déli üvöltő szelek világa is azaz semmi sem dőlt el. Hiszen a Földet még meg kell kerülni: Nándornak negyedszerre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!