Sport

2015.01.06. 14:45

Az Alba Fehérvár szerda este fogadja a verhető Zalaegerszeget

Székesfehérvár - Nem sokat merenghettek a jászberényi vereségen a kosarasok, szerda este, 19 órakor a Zalakerámia ZTE KK együttesét fogadják.

Horog László

A lefújás után mappáját szorongatva, hosszasan, üveges szemmel nézte a jászberényi csarnok játékterét. Megviselte a vereség, pár perccel később sem titkolta, végtelenül bántja és bosszantja az egypontos kudarc. Azóta napok teltek el, valamelyest javult a hangulata a TLI-Alba Fehérvár vezetőedzőjének.

- Nyilván még nem tökéletes, a vereségeket csak győzelmekkel lehet feledtetni. A sportban az a jó, hogy viszonylag gyorsan lehet javítani, jönnek az újabb mérkőzések, kihívások, a sikerek pedig megerősítést adnak, hogy a csapat jó úton jár - mondja Székely Norbert.

- Hosszasan elemezte a jászsági találkozót?

- Igen, valamint azóta többször beszélgettem a játékosokkal. Nem csak a bosszantó hibák miatt elbukott végjátékot beszéltük át, hanem az egész összecsapást. A probléma mélyebb annál, mint hogy a záró percekre redukáljuk. Sajnos az utóbbi meccseken egyszer sem tudtunk úgy kezdeni, hogy ne kerüljünk hátrányba, ezt a deficitet kellett mindig ledolgoznunk. Ez óriási energiabefektetéssel jár, a végén jön a fáradtság, a rossz döntések sorozata. Ez történt Jászberényben is. Nem egy-egy ember hibázott, hanem a csapat veszített. A mérkőzés teljes egészét kell értékelni, hiába játszottunk jól három negyeden át, az első felvonásban nagyon gyengék voltunk, olyan hátrányt szedtünk össze, ami befolyásolta a végjátékot. Az első perctől kezdve koncentráltan és fegyelmezetten kell kosárlabdáznunk. A játékosok egy része tévedésben van, sokan azt hiszik, az a leglényegesebb, ki a kezdő. Ezzel szemben a legfontosabb az, ki van a pályán, amikor a találkozót befejezzük. Még nem találtuk meg az alapcsapatot, amelyik a mérkőzést indítja és azt az ötöst sem, amely lezárja.

- Nagyon kevés a jó teljesítmény, a többség gyatrán teljesít. Akad játékos, akivel maradéktalanul elégedett?

- Nem szeretnék neveket mondani. Természetesen vannak, akikkel nem vagyok elégedett, de ezt velük beszéltem meg az öltözőben. Mindenkinek elmondtam, mit várok tőle, mi a jó és mi a rossz. Mostanában sajnos ritkán tudok dicsérni. Ami biztos, irányítóban feltétlenül javulnunk kell, persze, nem csak ebben, de ezen a poszton feltétlenül. Ha az irányító teljesítménye javul, ez hozza magával az együttes előrelépését is.

Brandon Woodtól is az eddiginél sokkal jobb teljesítmény kell Fotó: Molnár Artúr

- Szerdán végre bemutatkozhat a lett Kalve. Az edzéseken miként teljesített?

- Elégedett vagyok vele, értelmes sportoló, fizikailag jó állapotban van, biztosra veszem, vele erősebbek leszünk. Fontos, hogy meccsben van, csapatával folyamatosan játszott hazája bajnokságában és a Baltic League-ben.

- Szerdán a tabella utolsó helyén álló ZTE látogat Fehérvárra. Végre egy bajnoki derbi, amelynek egyértelmű esélye a TLI-Alba Fehérvár.

- Bízom a sikerben. A zalaiak egyetlen győzelmüket ellenünk aratták a szezonban, meggyőződésem, visszavágunk a vereségért. Más eredményt el sem tudok képzelni, mint a győzelmünket.

- Az őszi derbin még nem ön volt a vezetőedző, később vette át az együttest.

- Ennek nincs jelentősége. Itt nem az én eredménylistám a fontos, hanem a klub, a csapat minél jobb szereplése. A siker és a kudarc mindig közös, tehát felelősek a vezetők, a játékosok és felelős az edző, Székely Norbert is.

- A másfél éve remeklő, bajnok és kupagyőztes gárda szürke középcsapattá szelídült, a 7. helyen áll a tabellán. Ez a realitás?

- Nem, ennél jobbak vagyunk. Én úgy érkeztem ide néhány hete, hogy bajnoki címet akarok szerezni a fiúkkal, ebből következően minden meccset szeretnék megnyerni a szezonban. Jelenleg vannak csapatok, amelyek előttünk járnak, jobbak nálunk, de úgy gondolom, lesznek együttesek, amelyek ugyan még előttünk helyezkednek a tabellán, de ez változni fog, mögénk kerülnek. Az ősszel került az akadémiánkhoz Pankár Tibor, aki sportpszichológusként nem csak a fiatalokkal, azon felnőttekkel is foglalkozik, akik igénylik. A klub vezetése minden feltételt biztosít, hogy a csapatunk sikeres legyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!