Sport

2014.03.10. 16:15

A Magyar Edzők Társasága a jövőért is dolgozik

Székesfehérvár - A hétvégén a megyeszékhely adott otthont a Magyar Edzők Társasága által szervezett konferenciának, a téma az utánpótlás helyzete.

Silye Sándor

 

Szombaton Kiss Norbert helyettes államtitkár, Szabó Tamás az utánpótlásprogram megalkotója, Dubecz József az edzéselmélet módszertanának legjobb ismerője tartott elő-adást, a vasárnapi gyakorlást Nagy István vezette.

Molnár Zoltán, a magyar olimpiai mozgalom egyik vezetőjeként élte legutóbbi 20 évét, most a Magyar Edzők Társasága (MET) elnökeként vigyázta ezt a rendezvényt is.

- A MET 20 éves, az edzők erkölcsi, szakmai és anyagi megbecsüléséért is dolgozik, mert valljuk, a siker kulcsa az edző. De ehhez a szakembereknek fokozatosan képezni kell magukat, a világ sportja fejlődik, muszáj lépést tartani vele. Idén változatos programsorozatot készítettünk, amelybe a szakemberek bármikor bekapcsolódhatnak. Az összejövetelek népszerűek, ingyenesek, állami, vagy MOB támogatással rendezzük őket. A mai konferencián az utánpótlásedzők számára akarunk ismereteket átadni - mondta.

- Az utánpótlás nevelése, felkészítése a testnevelési órákon kezdődik. A testnevelők képzettsége megfelelő?

- Minden az iskolában kezdődik, ezért a testnevelő tanárok munkájára nagyobb figyelmet kell fordítani. Az iskola fő feladata, hogy szerettesse meg a gyerekekkel a mozgást, mert a sport játék, örömforrás, nagy értéke az életnek. Sajnos élsportolóink nem választják a testnevelői és a szakedzői pályát, e téren is akarunk változást. Tárgyalunk az állami vezetéssel, felhívtuk a figyelmüket arra, meg kell követelni, hogy a sport területén megfelelő végzettségű emberek dolgozzanak.

- Székesfehérvár a sport városa. De lehet a magyar sportnemzet? Mennyi idő kell, hogy egészséges és ne csenevész nemzet legyünk?

- Tény: a fiatalok és a felnőttek nem sportolnak, ezen is változtatni kell. A források, a feltételek egyre inkább meglesznek, tehát vonzóvá kell tenni a sportot, mint az egészség őrzőjét.

Kiss Norbert helyettes államtitkárként a sportért is felelős. Azzal kezdtük: mi kell előbb, a sportszakmát fejleszteni, vagy a létesítményeket építeni?

- Az állam feladata a sportban elsősorban az utánpótlás fejlesztése, a különböző támogatási formák elsősorban a gyerekeket érik el. Az alapokat alulról kell építeni, minél több gyerek sportol, mozog, annál elégedettebbek lesznek a szülők és az állam. A lényeg: sok gyerek sportoljon, jó szakemberek felügyelete mellett! Megújul a testnevelő tanárok, edzők képzése, így a helyzet javulhat vélte.

- Hány év kell ehhez?

- Igyekszünk, tudjuk, 16, 17 éves korig minden jó, utána valami eltörik. Hiszem: a szakma ezt is megoldja! A gyerekekre nem szabad sajnálni a pénzt, aki a sportot támadja, az a jövőt támadja!

A vasárnap délelőtt a gyakorlásé volt. Az edzők között volt Disztl László, a Videoton FC utánpótlás vezetője is.

- Jó új dolgokat tanulni, főleg az utánpótlás területén, az ember igyekszik mindennapi tevékenységébe beépíteni ezeket. Mert minden újat hasznosíthatunk! - vélte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!