Kiváló portfólió minőség

2024.05.15. 23:20

A nyolcadik legnagyobb bankká nőtte ki magát a Gránit Bank

A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált.

MW

Gránit Bank

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

A pénzintézet minden szegmensben a bankszektor átlagát meghaladó növekedést ért el 2023-ban: a lakossági hitelek 22 százalékkal, a 2,3 százalékos piaci átlag mintegy tízszeresével nőttek, a lakossági betétek 9,1 százalékkal emelkedtek a piacon mért 6,2 százalékos csökkenéshez képest. A vállalati hitelezés, a növekedési kötvényprogramot beleszámítva, 6,7 százalékkal nőtt, meghaladva a piac 5 százalékos bővülését - ismertették a közleményben.

Az MNB nyilvántartása szerint tavaly közel minden ötödik (18 százalék) új lakossági számlát a Gránit Banknál nyitották. A bank az év végén csaknem 190 ezer ügyfélszámlát vezetett.

A tavalyi nyereség eredménytartalékba helyezésével a pénzintézet saját tőkéje konszolidált szinten megközelítette a 80 milliárd forintot. 

A mérlegfőösszeg 25 százalékkal 1200 milliárd forintra nőtt 2023 végére, ezzel a Gránit Bank a jegybank definíciója szerint már nagybanknak számít

- emelték ki.

Az idei év első négy hónapjában a teljes eszközérték tovább növekedett és elérte a 1400 milliárd forintot, míg az ügyfélszám ugyanebben az időszakban 30 ezerrel bővült. Az adózás előtti eredmény pedig meghaladta a 6,5 milliárd forintot.

A tervezettet is meghaladó 2023-as eredmény a bank növekvő üzleti aktivitásának és a rendkívül alacsony költségszintnek köszönhető: a költség/mérlegfőösszeg mutató 1,1 százalékos mértéke fele a bankszektor 2,2 százalékos átlagának, a 34,5 százalékos költség/bevétel mutató is közel 10 százalékponttal jobb a szektorszintű értéknél.

A hatékony működés kiváló portfólió minőséggel társult: a nem teljesítő hitelek aránya 0,02 százalék volt, szemben a bankszektor 2,9 százalékos átlagával

- közölték.

A Gránit Bank a fenntartható és profitábilis növekedésre fókuszál a részvényesi érték folyamatos növelésével, megőrizve a bank innovációs versenyelőnyét

- idézte a közlemény Hegedüs Éva elnök-vezérigazgatót.

LUS_4861
Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója
Fotó: Kallus György / Forrás: Világgazdaság

A befektetési üzletágban a kezelt vagyon nagysága csoportszinten meghaladta a 2500 milliárd forintot.

A közleményben ismertetik az is, hogy tavaly lezárult a Diófa Alapkezelő megvásárlása, amely Gránit Alapkezelő néven működik tovább, idén pedig a jegybank jóváhagyása után zárulhat a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeinek korábban bejelentett akvizíciója.

A Gránit Bank az elmúlt évben vezette az öt másodpercen belül megvalósított fizetési kérelmen alapuló, illetve a piaci középárfolyamon történő devizaváltást, az azonnali devizaszámla-nyitással, devizakártya igényléssel egybekötve, illetve az öt percen belül megvalósuló szelfis számlanyitást.

Idén a befektetési szolgáltatásoknál a tervek szerint egy piacvezető újdonsággal készülnek, a lakossági kártyapaletta pedig hitelkártyával bővül.

2023-ban számos rangos elismerésben részesült a 2010-ben alapított pénzintézet. A Mastercard Év Bankja versenyen elnyerték a fődíjat, a Global Banking and Finance Review brit pénzügyi szaklap szerint pedig a leggyorsabban növekvő digitális pénzintézet volt Magyarországon a Gránit Bank.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában