Sport

2013.10.13. 12:50

Havasi: győzelem, vereség sakkban

Budapest - Az Első Szombat nemzetközi sakkverseny 6. fordulójában győzött, majd a 7. partijában elszenvedte első vereségét a fehérvári Havasi Gergő.

Matók János

A 6. fordulóban az indiai mesterjelölt Nitish Belurkar (1903 Élő-pontszám) volt Havasi Gergő (2206) ellenfele. Ahogy az várható volt, a 12 éves fehérvári sakkozó azonnal támadásba lendült, és a parti végén, főleg a futópárjának vezérletével mattot adott riválisának.

A 7. fordulóban már nehezebb dolga volt Gergőnek, hiszen a szintén indiai, női nagymester Kulkarni Bhakti (2291) volt az ellenfele. A megnyitásban a királyindiai védelem Petroszjan változata alakult ki. A megnyitást Havasi jó állással zárta, előnyös támadással rendelkezett a király ellen. Ebben a helyzetben döntetlenezhetett volna, de kockáztatott, mert nyerni akart, ezért kitért a remi elől, ami kétélű döntés volt. A 32. lépésig jól irányította a játékot, ám a 33. lépésben időzavarba került, ezért nem találta meg a kínálkozó dxc3 lehetőséget, helyette Fxc6-ot lépett.

A további küzdelemben a kihagyás miatt rosszabbul állt, előbb tisztet vesztett, majd feladásra kényszerült. A vereség egy bonyolult állásban, egy időzavarban lévő kihagyás miatt történt - mondta Gergő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!