Sport

2013.10.15. 18:00

A 12 éves Havasi Gergő nagy lépése a nemzetközi mester cím felé

Székesfehérvár A hétfőn befejeződött Első Szombat nemzetközi sakkversenyen Havasi Gergő az első helyen végzett, s ezzel a háromból először teljesítette a nemzetközi mesteri normát.

Matók János

Amíg Szabó Krisztián – közelíti a 2600-as Élő-pontszámot– nagymester a francia csapatbajnokságon szerepelt szombaton és vasárnap (a Grasse Echecs éltáblásaként egy döntetlen és egy győzelem a mérlege a 2 partiban), tanítványa, a szintén fehérvári, 12 éves Havasi Gergő (2206) megnyerte az Első Szombat versenyt, s ezzel a háromból először teljesítette a nemzetközi mester normát. Teljesítményére a koronát az utolsó partiban tette fel, miután az első helyen kiemelt amerikai Kislik Erik Andrew (2381 Élő) ellen a sötét bábúkat vezetve győzött. Gergő fantasztikusan játszott a tornán: 9 mérkőzéséből hétszer győzött, kétszer remizett, és csak egyszer kapott ki. Igaz, a vereségénél riválisa döntetlent ajánlott, de a mindig győzni akaró Gergő azt nem fogadta el. Utólag sem bánja, mert ahogy elmondta, ma már tudja, hogy abban a helyzetben mi a helyes lépés.

Balról Havasi Gergő, az apuka Havasi Tibor, és Szabó Krisztián (Fotó: Horváth Renáta)

Jellemző, hogy a sakkozók körében világszerte kedvelt, és ismert torna szervezője, Nagy László őszinte elismerését fejezte ki Gergőnek és szüleinek – akik szinte mint egyedüli támogatók, nem kevés pénzt fektetnek gyermekük kibontakozó pályafutásába – a hihetetlenül bravúros teljesítményért. Mert ahogy azt megjegyezte, a jelenlegi világelső norvég Magnus Carlsen (2870) vette így elsőre az akadályt, amíg például a világranglistán 6. helyezett olasz Fabiano Caruanának (2779) ez akkor még nem jött össze az Első Szombaton.

Amikor a teljesítményéről kérdeztem, az NB II-es MÁV Előre SC első táblása, a Németh László Általános Iskola büszkesége, Gergő reálisan, ugyanakkor boldogan értékelte a történteket. Mint mondta, az a nyáron elvégzett kemény munka, amit Krisztiánnal elvégeztek, most meghozta gyümölcsét. Hiszen a kitűzött célt, először teljesíteni a normát, sikerült. Pedig Élő-pontszámban jóval erősebb riválisai voltak a mezőnyben. Ráadásul több partija is hosszú órákig tartott, amikor is nagyon kellett koncentrálni.

Edzője, Szabó nagymester érthetően elégedett a tanítvány eredményével, amelyet kitartó munkájának is köszönhet. Mint mondta, érezte, hogy Gergő képes a bravúrra, amelyet kemény munkával – gyakran 8 órát sakkozik naponta –, kitartó szorgalmának köszönhetően ért el. Sikerét a többi között annak köszönheti, hogy egyre többet, és egyre jobban foglalkozik a megnyitás elmélettel. Taktikailag is egyre érettebb, a játszmákban előszeretettel alkalmazza a különböző kombinációkat. Aztán felteszem a kérdést: mi lesz majd október 23-án, a fehérvári rapid versenyen, hiszen mindketten indulnak? Mert benne van a pakliban, hogy mester és tanítványa összecsap majd egymással. Mosolyogva egymásra néznek – mindketten rapid magyar bajnokok is –, majd megjegyzik: ha így történik, egyikük megnyeri a partit.

 

Fehérvár-BÖLLHOFF rapid kupa 2013

A Fejér Megyei Sakkszövetség október 23-án, a fehérvári Novotel Hotelben rendezi meg a Fehérvár-BÖLLHOFF rapid kupa 2013 elnevezésű versenyét. A 7 fordulós, svájci rendszerű (a játékidő 2x20 perc) viadal 9,30-kor kezdődik. Az érdeklődők október 21-ig nevezhetnek Zilahi Zoltánnál (tel: 06-30-844-4451, e-mail: [email protected]). A verseny nyílt, azon bárki indulhat, aki betartja a sakkjáték szakmai és etikai szabályait, azonban díjat csak a NAV-nál regisztrált (adószámmal rendelkező) versenyzők vehetnek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!