Sport

2013.08.21. 15:04

A Sapánál nagyot álmodnak, de most az EBEL-re koncentrálnak

Székesfehérvár - A fehérvári jégkorongcsapat napjainkban nem csak a felkészülési meccsek eredményei miatt került a figyelem központjába. Hanem a jövő miatt is...

Bobory Balázs

A jó hír: jövőre a költségvetésben benne lehet a Székesfehérváron felépülő, 5 ezer főt befogadó jégkorong alapú rendezvénycsarnok építésének a tétele. A csarnokot (igaz, multifunkcionálisat) már régóta tervezik, de most hallottuk az első olyan ígéretet - ez a megyeszékhelyen megtartott kihelyezett kormányülésen hangzott el -, amely komoly reményt jelenthet.

Ocskay Gábor szakosztály igazgatót arról kérdeztem: mit jelent számukra mindez?

- Azt, hogy egy régi álom megvalósulhat! Jövőre akár elkezdődhet a tervezés, megtehetjük a megvalósításhoz szükséges első lépéseket, így meg kell találnunk a csarnok helyét. Persze ahhoz, hogy fedél legyen a hoki stadion felett, és jég az alján, ahhoz körülbelül 3 évnek el kell telnie. Ez azért is jó hír, mert egyrészt kinőttük a jelenlegi helyünket, másrészt ideiglenes működési engedéllyel bírunk, hiszen a katasztrófavédelem szempontjából a biztonság határán vagyunk. Mindez, illetve a csapat iránt megmutatkozó érdeklődés indokolja az új, nagyobb csarnokot. Ehhez az eredményekkel kell bizonyítanunk, hogy a mienk a leglátogatottabb sportklub e honban - mondta a vezető.

Ocskay Gábor a földön (azaz a jégen) jár, de hiszi, megvalósulhat a nagy álom, az új csarnok! (Fotó: Koppán Viktor)

- A gyakorló csarnokot akkor nem építik meg?

- Dehogynem! Megvan minden: a tervek, az engedélyek, megépül a csarnokunk mellett a pálya. Ez nagyon szükséges, hiszen az Akadémia fiataljai azon gyakorolhatnak.

-  Olvastam a televízióban mondott kósza mondatát: a KHL sem elképzelhetetlen ...

- Ez nem így volt, félremagyarázták. Megkérdezték: lehetségesnek tartom-e a KHL-t, erre valóban azt válaszoltam, 3-5 éven belül odajuthat egy magyar csapat. Aláhúzom: magyar csapat, ami nem jelenti azt, hogy ez a Sapa Fehérvár AV19 lesz. De persze nagyon szeretnénk, ha a mi együttesünk lenne, amelyik ekkorát lép előre

- Az államnak - nemcsak Fehérvárnak! - mennyit kellene hozzátennie a hatalmas költségekhez?

- Az oroszok egyre inkább az unió, a kontinens felé közelítenek a KHL-lel is. Ezt jelzi: a Lev Praha cseh, a Slovan Bratislava szlovák, a Medvescsak Zagreb horvát csapat e ligában. Ránézve a térképre, bizony ide beférne a magyar alakulat is. Ami a pénzt illeti: a Medvescsak 10 millió eurót kapott az induláshoz az oroszoktól. Hiszen nekik is érdekük a bővítés, több ország bevonása. Itt a jó példa: a Slovan Bratislava most kezdi a második évét a nemzetközi bajnokságban, és nyáron máris eladtak 9 ezer bérletet az új szezonra!

- Ehhez a 10 millióhoz mennyit kellene hozzátenni?

- A KHL-csapatok költségvetését ismerve vannak, akik 12 millióból léteznek, de van 45 millió eurós csapat is. A tabellán elfoglalt helyezések hűen tükrözik a költségek nagyságát. De az EBEL-ben is vannak 1,5, illetve 10 millió euróból gazdálkodó együttesek, az 54 forduló után a költségvetés nagysága a helyezésben itt is látható

- Nyilván lesznek fanyalgók, ellendrukkerek is...

- Sajnos már találkoztam ilyenekkel, és elszomorított, hogy sokan semminek sem tudnak örülni. Arra biztatok minden hoki körül ténykedő embert, hogy dolgozzunk együtt sokat, és érjünk el jó eredményeket!

- Tehát: lesz jövő ?

- Igen. Most az a dolgunk, hogy az EBEL pontvadászata során évről-évre lépjünk mindig előre, és ha ez megvalósul, akkor később beszélhetünk a KHL-ről is...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!