Sport

2013.06.23. 20:04

Székesfehérváron is ünnep volt az úszás napja

Székesfehérvár – Szombaton rendezték meg az Úszás napját szerte az országban. Balatonfüred volt e napon a „főváros”, Székesfehérvár meg a megyeszékhely. Mi is az uszodában jártunk.

Silye Sándor

A Csitáry G. Emil Fedett Uszodában előbb Taupert Terézt, az uszoda üzemeltetési csoportvezetőjét faggattuk, aki kijelentette: a mindennapokban szűkösen, de elférnek. Öröm, hogy sok sikeres egyesület – úszók, vízilabdázók, öttusázók, szinkronúszók – teszik eredménnyel náluk a dolgukat. Üröm az örömben, hogy a lakosságnak nem jut elegendő hely, de az intézmény falait nem lehet kitágítani, a medencét szélesíteni.

Az Úszás napja alkalmával mindenki ingyen jöhetett, jöttek is. Vízbe ugrott e napon Sáringer Károly és Sárdi István, akik hajdan együtt úszták át a Dunát – hosszában! Sáringer Károly visszaemlékezett a ´70-es évekre, amikor ifjúsági magyar bajnok volt, és Sárdi Istvántól egyszer megkérdezte: átússzák a Duna magyarországi szakaszát? A társ kb. 30 másodperc után mondta, jó, Dániel András edző pedig hozzátette: ki, ha nem ti, és mikor, ha nem most. Megcsinálták. Tíz napon át reggel 9-től este 6-ig vízben voltak. Károly később 25 évig nem úszott, volt, hogy ha gyerek labdáját a vízbe fújta a szél, nem ment utána, inkább vett egy másikat...

 

Sárdi István (balra) és Sáringer Károly nem a Dunát, a medencét tette meg hosszában az úszás napján (Fotó: Nagy Norbert)



Elmondta: tettük nem volt világszám, de számára kisebb csodával ért fel. Vasárnap 100 métert tett meg a vízben, de jó egy hónapja 10 kilométert úszott csak úgy, magának. Sárdi István hozzátette: úszást oktat, így mindennap köze van e sporthoz, bár mostanában egyre kevesebbszer megy a vízbe. A Duna-úszás utólag nézve nagy kaland volt, de a szezonra való felkészüléshez képest akkor nem is volt nehéz. Á, nem hősök ők, volt egy kihívás, aminek megfeleltek. Dániel András örült, hogy szerelmét, az úszást végre önálló napon ünneplik. Van egy könyve 1942-ből, aminek tartalma a II. Magyar Úszó nap, és benne van: melyik városban, melyik községben mennyi ember volt vízben.

– Több embernek kellene úsznia, igaz, a javulás kétségtelen, de sajnos mindig lehet olyan emberről, gyerekről hallani, aki vízbe fulladt. Sokat beszélnek az úszás oktatásról, de nem eleget – mondta. Soós Csaba, Európa-bajnoki bronzérmes, a Testnevelés Egyetem úszó tanszékének vezetője szerint: a tárgyi lehetőségek terén nem állunk rosszul. A rendszert kellene kiterjeszteni, és minden gyereket muszáj megtanítani úszni. A sportszerűen úszók bázisa kicsi, de az ország eredményei mégis kiemelkedőek. E napon sokan úsztak hát. Ön is..?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!