Sport

2013.05.09. 12:46

Csúsznak a lejtőn

A napfényes Itália nem csak a turisták, a sportolók kedvencei is egyben. Kerékpárosok, motorosok és persze a trike-osok is szívesen látogatják a szerpentines utakat, hágókat, például a Passo San Boldot is.

Néhány évvel ezelőtt indult útjára egy újabb extrém sportág, a trike, gyakorlói egy három kerekű biciklire pattanva drift és gyorsasági kategóriákban mérettették meg magukat ezidáig. Néhány székesfehérvári fiatal két-három évvel ezelőtt fedezte fel az új-zélandiak, olaszok, spanyolok és brazilok által igen csak kedvelt őrült bringázást, s hamarosan gyakorlott versenyzőkké váltak.

Gyorsan fejlődtek annak ellenére, hogy a hazai domborzati viszonyok kevés teret adnak a gyakorlásra, a méltán népszerű olasz szerpentinek utolérhetetlenek. Ennek ellenére a fehérvári fiatalok egy csoportja tavaly aktív szereplést vállalt az olasz bajnokságban, több futamon indultak, s igen jól is szerepeltek.

Mindemellett pedig barátságok szövődtek, a magyar fiúk pedig az olasz nyelvbe is belemélyedtek. Vaszilkó Balázs és a mindenki által csak Horiként emlegetett duó a versenyzők törzsmagjává vált. Idén azonban bővült a magyar csapat, az első olasz versenyre, melyet a múlt hét végén rendeztek meg, öt bátor fiatal nevezett. 

Vaszilkó Balázs az olaszországi megmérettetésen a tavalyihoz hasonló sikert aratott, ismét megelőzte az olasz versenyzőket, serleget, emlékérmet is kapott a bátor fiatal (Fotó: Lovász Lilla)


Balázs és Hori nem csak csapattársakat, de néhány kísérőt is kapott, így a kilenc főre duzzadt magyar társaság elindult, hogy meghódítsa az olasz lejtőket, hágókat, alagutakat. Vaszilkó Balázs elárulta, bizony az olasz versenyzők sokkal edzettebbek voltak, hiába ismerték a san boldoi pályát, nehéz dolguk volt.

Az itáliai vetélytársak megdolgoztatták a magyar gárdát. Hiszen nap mint nap gyakorolnak az olasz lejtőkön. Ennek ellenére Balázs nem talált legyőzőre kategóriájában, s egy serleggel térhettek haza. Hamarosan újabb frutamot rendeznek az olasz szervezők, a csapat szeretne minél több versenyen részt venni, s ha lehet, itthon is népszerűsíteni a sportágat fűzték hozzá.

A székesfehérvári csapat bízik abban, hogy itthon is több lehetőségük lesz a gyakorlásra, hiszen a drift trike a megfelelő szereléssel egy nagyon szórakoztató és izgalmas sportág állították. Azonban hozzáfűzték, a bukósisak, a kesztyű, s a protektorokkal bélelt ruha elengedhetetlen tartozékai a sportnak.

Hiszen egy dögös lejtőn akár 70-90 kilométeres sebességgel is tekerhetnek lefelé a bátrabbak. Az apró, háromkerekű járgányok pedig könnyűek, szinte semmi sem védi vezetőjét emelték ki a fiatalok, akik egy-egy esés során már megtapasztalták a felszerelés hasznosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!