Sport

2013.01.16. 19:42

Szabó segítsége Lékónak

A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló, a világ egyik legerősebb sakk tornáján szerepel Lékó Péter, akivel napi kapcsolatban van a fehérvári nagymester, Szabó Krisztián.

Matók János

Az idén immár a 75., így jubileumi sakkversenyt  rendezik Wijk aan Zee-ben, ahol eddig 4 fordulón vannak túl a résztvevők. Közöttük a szegedi illetőségű, a 2735 Élő-pontszámmal rendelkező Lékó Péter, aki mind a négy partijában döntetlenezett, így 2 pontjával a verseny  6. helyén áll.  Miközben Hollandiában zajlik a torna, a fehérvári nagymester Szabó Krisztián az internetes élő közvetítéseket kíséri nagy figyelemmel, a tapasztalait megbeszéli, s elküldi Lékónak.

- Karácsonykor, a felkészülés során már segítettem Lékó Péternek, akihez három éves barátság köt - mondta a fiatal fehérvári sakkozó. - Az interneten tartottuk a kapcsolatot, edzőmeccseket játszottunk, elemeztünk, ezzel segítettem a felkészülését a jelenleg zajló tornára. Most is tartjuk a kapcsolatot, kvázi az egyik szekundánsa vagyok, legalábbis annak mondhatom magamat. Az elsőszámú segítője az apósa, a nagymester Arshak Petroszján.

- És mi az ön feladata?

- A többi résztvevő mérkőzéseit, leginkább Péter következő ellenfelének a partiját kísérem figyelemmel, azt kielemzem, és elküldöm neki, illetve meg is beszéljük. Ez egyébként nekem is nagy hasznomra válik, hiszen ezzel az én repertoárom is bővül.

- Ilyen jellegű feladat elvégzését nem sokan mondhatják el magukról.

- Igen, büszke is vagyok, egyébként pedig hatalmas megtiszteltetést jelent, hogy segíthetek Péternek. Aki nagyon nagy sakkozó, s ezt akkor érzem, amikor az edzőmeccseken játszom vele. A partik előtt még mindig az az érzésem, hogy jól tudok sakkozni, aztán amikor befejezzük, már máshogy érzem. Nagy klasszis.

- Az eddigi teljesítményéről mi a véleménye?

- Az, hogy eddig nem nyert, csak négy döntetlenje van, az csak a látszat, mert a világ egyik, ha nem a legrangosabb tornáján baromi erős a mezőny, nagyon nehéz túljárni a riválisok eszén. Arról nem beszélve, hogy például az első fordulója pechesen alakult a holland L'Ami ellen. Mert a megnyitás után szépen túljátszotta riválisát, ám később időzavarba került, s két pontatlant lépett, így elment az előnye.

- Ön szerint milyen helyezéssel zárja majd a versenyt a barátja, Lékó Péter?

- Miután még nagyon sok parti van hátra, ezt előre nem lehet megjósolni. De szerintem az első hatban mindenképpen ott lesz, legalábbis én oda várom Pétert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!