Sport

2012.12.13. 18:46

Fehérvári főpróba Debrecenben

Debrecen - Sokadik alkalommal rendezték meg az 1912-es Stockholmban rendezett olimpia kard egyéni ezüstérmesének, a debreceni születésű Békessy Bélának az emlékversenyét.

Matók János

Békessy Béláról azt kell még tudnia az olvasónak, hogy 1902-től hat egymást követő alkalommal megnyerte a magyar kardvívó bajnokságot. 1904-ben esélyesként indulhatott volna a nyári olimpiai játékokon, ám I. Ferenc József azonban a közös hadsereg tagjai számára megtiltotta a magyar színekben való versenyzést, így Békéssy Béla és a szintén esélyes kardvívó honvédtiszt, Mészáros Ervin nem utazhatott el St. Luisba az olimpiára, mert ők eltökélten ragaszkodtak a magyar színekben való induláshoz.
Az utánpótláskorú versenyzők számára rendezett viadalon - amely a hétvégi ob főróbája volt -, a névadóról elnevezett csarnokban a Székesfehérvári VSE párbajtőrözői  szép sikereket értek el.
A női mezőnyben Kovács Flóra, Méhes Hajna Csilla, Szabó Laura és Török Karola állt pástra, amíg a férfiak mezőnyében Mórocz Balázs képviselte a fehérvári színeket.
Mórocz Balázs (középen, melegítő felsőben) bronzérmet szerzett (Fotó: SZVSE)

A lányok a csoportküzdelmek során mindannyian a 16-os táblára kerültek, ahonnan a legjobb nyolc közé csak Töröknek nem sikerült beverekednie magát. A legjobb nyolc között aztán mindhárom fehérvári lány  kissé könnyelműen véve az asszókat
vereséget szenvedett, így nem jutottak a négy közé. Szabó például 14-11-es vezetésről kapott ki 15-14-re. A 4-8 hely között,  a  helyosztók során  Kovács megverte Szabót,  így  ők az 5. és a 6. helyen végeztek, amíg Méhes egy kecskeméti lányt verve a 7. lett, Török pedig végül a 10. helyen zárta a versenyt.

A fiúk mezőnyében a két csoport körvívását  követően,  Mórocz a negyedik helyen állt a ranglistán,  és innen kezdte meg az egyenes kieséses versenyt. Előbb egy debreceni, majd egy kecskeméti vívót búcsúztatott, aztán összekerült a debreceni Varga Kristóffal,  aki az első helyről kezdte a versenyt. Varga 15-10 arányban győzött  Mórocz ellen,  és végül   meg is nyerte  a versenyt is, a döntőben esélyt sem adva ellenfelének. A harmadik helyért ugyanezt tette Mórocz is, aki 15-11-re verte salgótarjáni ellenfelét, így a csillogó bronzéremmel térhetett haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!